Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не на хартиената мафия." Граждани протестираха срещу "опраскването" на изборния закон


Протестиращи с плакат с надпис "Хартиеба мафия = крадци на бъдеще"
Протестиращи с плакат с надпис "Хартиеба мафия = крадци на бъдеще"

Граждани протестираха в София срещу връщането на хартиената бюлетина като алтернатива на машинното гласуване. Протестът беше под надслов “За честни и свободни избори” и беше организиран от “Продължаваме Промяната” и коалиция “Демократична България”.

Участниците в протеста смятат, че връщането на хартиените бюлетини ще отвори вратата за манипулации на изборните резултати. Те се обявиха и против другите промени на Изборния кодекс, приети от ГЕРБ, ДПС и БСП на заседание на правната комисия късно вечерта в сряда срещу четвъртък.

Протестиращи пред Народното събрание
Протестиращи пред Народното събрание

Прието беше разписките от машините за гласуване да се считат за бюлетини и да се броят те, а не да се използват данните от устройствата. С гласовете на трите партии беше премахнат многомандатен изборен район извън страната, който беше одобрен с предишните промени и на практика предстоеше да бъде въведен. Беше премахнат общественият съвет към Централната избирателна комисия.

Тези промени бяха предложени и приети между първо и второ четене на законопроекта без обществено обсъждане и без мотиви на заседание, продължило цяла нощ. Предстои промените в изборния закон да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала.

Кирил Петков и Христо Иванов на протеста
Кирил Петков и Христо Иванов на протеста

Участниците в протеста в петък са против приемането на новите правила, които според тях ще опорочат изборния процес. Хората носеха плакати с надписи “Спрете опраскването на изборния кодекс”, “Не на хартиената мафия”, “Искащите хартия, марш в Руzzия”.

“Хартиената коалиция” прегази Изборния кодекс. Посред нощ ГЕРБ, ДПС и БСП извършиха буквално атентат срещу свободните и честни избори”, пишат организаторите на протеста във Фейсбук. “Без аргументи и без дебат занулиха дългогодишни усилия за честни и свободни избори.”

Човек с плакат “Искащите хартия, марш в Руzzия”
Човек с плакат “Искащите хартия, марш в Руzzия”

В протеста участваха и политици от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

“Когато (Бойко) Борисов говори за машините, той забравя, че той ги е поръчал. Българският Мадуро е Борисов”, каза пред протестиращите съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

“Не е нормално да казваш „ние сме и за хартиена бюлетина, и за машини“, но да премахнеш Обществения съвет, да премахнеш всички други неща в средата на нощта”, каза още Петков.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов каза, че гражданите няма да оставят държавата “в калта”.

“С тази завера, която се опитаха вечерта да направят, те опипват почвата за управление, да инсталират коалиция на реванша. И сега гледат по телевизията да видят колко хора са излезли. Затова е толкова важно, че сте тук”, каза Иванов пред протестиращите.

Протестиращи с плакати "Не на хартиената мафия" и "Ще позволим ли да откраднат изборите?"
Протестиращи с плакати "Не на хартиената мафия" и "Ще позволим ли да откраднат изборите?"

Пред протестиращите говориха също Надежда Йорданова и Мартин Димитров от “Демократична България”, Никола Минчев и Мирослав Иванов от “Продължаваме промяната”.

Гражданското движение “Боец”, Инициатива “Правосъдие за всеки”, “Спаси София” и “Ние идваме” подкрепиха протеста.

Протестът започна пред Народното събрание, а по-късно протестиращите се отправиха на шествие към Българската национална телевизия (БНТ). За кратко движението през "Орлов мост" беше блокирано.

След това протестът се премести пред сградата на БНТ. Събралите се протестиращи скандират мафията вън", "никога повече ГЕРБ и ДПС", "долу ДПС" и "оставка Кошлуков".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG