Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е издала десет визи за руски граждани за период от четири месеца


Украинският външен министър Дмитро Кулеба
Украинският външен министър Дмитро Кулеба

Украйна е издала само 10 визи на руски граждани през последните четири месеца, съобщи украинската телевизия Hromadske, като се позова на информация на външното министерство в Киев. Институцията не е предоставила данни за общия брой на молбите за визи, подадени от руски граждани.

На 1 юли 2022 г. Украйна въведе визов режим с Русия. Преди тази дата, независимо от анексията на полуостров Крим през 2014 г., Киев допускаше безвизов престой от 90 дни в рамките на половин година.

Въпреки разрешението за свободно пресичане на границата анексията намали значително посещенията на руски граждани, пише Радио Свобода. През календарната 2021 г. общо 500 хил. руски граждани са влезли в Украйна.

Пълномащабната война, започната от Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. доведе до затваряне на украинските дипломатически служби в Русия. След въвеждането на визовия режим на 1 юли руските граждани имат право да кандидатстват за визи чрез VFS Global - международен портал, който обслужва правителства и дипломатически мисии по света. Но самата виза може да бъде получена само в украинско посолство или консулство в трета страна.

В началото на ноември Украйна въведе нови ограничения за руски граждани - тя престана да издава и да подновява разрешения за постоянно пребиваване с право на работа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG