Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С вас сме". Риши Сунак пристигна в Киев с обещание за оръжие и друга помощ


Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и британският премиер Риши Сунак по време на срещата им в Киев в събота.
Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и британският премиер Риши Сунак по време на срещата им в Киев в събота.

Украйна ще получи от Великобритания оръдия за противовъздушна отбрана на стойност 50 млн. лири, съобщи пресслужбата на британския премиер Риши Сунак. Лондон ще предаде 125 зенитни оръдия, десетки радари, както и средства за електронна борба с дронове.

Новината дойде часове след като премиерът Риши Сунак пристигна на посещение в Киев, което не беше обявено предварително .

Срещата му с президента Володимир Зеленски идва в момент на усилващи се притеснения, че Украйна няма достатъчна защита от дроновете, които Иран предоставя на Русия, нито получава бързо оръжието, което е договорила със страни на НАТО.

Риши Сунак зае премиерския пост на 25 октомври. Както и неговата предшественичка Лиз Тръс, той препотвърди подкрепата за Украйна от страна на Лондон и в събота написа в Туитър: "с вас сме докрай".

Извън военната помощ Сунак съобщи и за други големи суми, с които страната му ще подпомогне хората, останали без дом, отопление, вода и болнични грижи.

Британският премиер се е ангажирал с предоставянето на 12 млн. лири за храна и на 4 млн. лири, които Украйна да получи по програми на Международната организация по миграцията.

Отделно от това Великобритания ще помогне на Украйна с генератори за електричество, с ремонт на водопроводи, с доставяне на мобилни медицински клиники, с изграждане на 6 моста и с реконструкция на жилищни сгради, в това число и на жилищен комплекс в Буча за 2250 жители.

Също така Лондон ще изпрати на украинските войници десетки хиляди комплекти зимни дрехи за екстремни студове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG