Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна ще разследва възможно убийство на руски военнопленници


Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна. Снимката е архивна.

Украйна ще разследва възможно убийство на руски пленници, извършено от украински войници, стана ясно от изявление на украинската вицепремиерка Олга Стефанишина.

Новината идва два дни след като в социалните мрежи се появиха кадри, изобразяващи разстрел на няколко мъже в руска униформа, легнали по очи на земята. По тях стреля мъж в украинска униформа. Второ видео показва мъжете в локва кръв. Видеата траят само няколко секунди.

Първоначално беше съобщено, че кадрите са разпространени от прокремълски профили в Телеграм, но впоследствие уточнението отпадна от независимите медии, които следят случая.

Руското външно министерство определи случая като престъпление. Говорителката на институцията Мария Захарова каза, че разстреляните са военнопленници и убийството им е военно престъпление.

ООН съобщи, че екип на Върховния комисар по правата на човека ще проучи случая.

В събота съветникът на украинската президентска администрация Алексей Арестович каза, че Киев вече е започнал проверка.

Той добави, че на едно от разпространените видеа се вижда фигура на мъж, която извършва рязко движение, преди на екрана да се появи човекът, предполагаемо стрелял по легналите войници. Арестович допусна, че ако видеото е автентично и ако всеки участник в него отговаря на статута си, показан чрез съответната униформа, може да става дума за бунт на самите военнопленници срещу украинците. В отговор украинският военен може да е действал в самозащита.

Нито видео експерт, нито журналистически екип досега са излезли със заключение, че видеото е автентично.

Женевските конвенции и други международни документи, които третират правата на военнопленниците, забраняват жестокото отношение към тях, насилието и убийството им. Тези правила не важат, ако войници на вражеска армия свалят фиктивно оръжието, а после открият огън или нападнат армията, на която са се предали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG