Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започна световното първенство по футбол


Гигантската кукла La'eeb се издига над стадиона в Катар. La'eeb е талисманът на световното първенство по футбол, открито в неделя.
Гигантската кукла La'eeb се издига над стадиона в Катар. La'eeb е талисманът на световното първенство по футбол, открито в неделя.

В Катар започна едно от най-противоречиво посрещаните световни първенства по футбол. То ще продължи до 18 декември и ще протече на фона на война в Украйна и енергийни кризи в света. Организирането му беше съпроводено с обвинения в неспазване на човешките права, в насилие над работници мигранти и в корупция.

Церемонията по откриването започна в 16.30 ч. българско време в неделя. Тя събра на една сцена актьора Морган Фрийман, известни попизпълнители, много фойерверки, танци със саби и с флагове, макети на талисманите от предишни световни първенства, както и талисмана на сегашния турнир - куклата La'eeb. Тя е покрита с куфия - традиционната бяла мъжка кърпа за глава, която е захваната с пръстен за главата и се спуска до земята.

На арабски La'eeb означава "супер талантлив спортист".

Изборът на Катар за домакин на първенството беше направен през 2010 г. и беше посрещнат с изненада, напомня Би Би Си. През 2016 г. стана ясно, че мачовете ще се играят през зимата, а не през лятото, както обикновено.

Катар е силно критикуван за това, че не зачита човешките права. Страната се управлява в значителна степен по законите на шариата. Строежът на стадиона за световното първенство беше извършен от работници мигранти, които станаха жертви на насилие.

Стадион Al Bayt се намира на 35 километра от столицата Доха. Той побира 60 000 седящи места. След първенството той ще бъде превърнат в петзвезден хотел и търговски център.

Първият мач от първенството, между Катар и Еквадор, е голямо събитие не само за света, но и за местното население - Катар досега не е участвал в световни първенства по футбол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG