Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне една трета от директорите на големи компании в ЕС трябва да са жени до 2026


Президентът на Европейския парламент Роберта Мецола
Президентът на Европейския парламент Роберта Мецола

До юли 2026 г. всички големи публично търгувани компании в ЕС ще трябва да предприемат мерки за увеличаване на броя на жените на ръководни позиции. Това съобщи пресцентърът на Европейският парламент (ЕП) във вторник, след като по-рано беше приета директивата "Жените в управителните съвети".

В същия ден се навършват десет години, откакто е направено предложението. Директивата има за цел да се въведат прозрачни процедури за набиране на персонал, така че до края на юни 2026 г. поне 40% от длъжностите на директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от по-малко представения пол.

"Жените са иновативни, умни, силни и способни на много неща. Премахваме една от основните пречки пред жените да заемат "висши длъжности" - неформалните мъжки мрежи. Отсега нататък компетентността ще има по-голямо значение в процедурата за подбор, отколкото когато и да било преди, както и прозрачността", каза Евелин Регнер, евродепутат от Австрия.

В директивата се казва, че заслугите трябва да останат основен критерий в процедурите за подбор. Дружествата на борсата ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация за съотношението между служители от двата пола в своите управителни съвети и план за постигане на целите, в случаите в които нужното съотношение не е спазено.

Информацията ще се публикува на уебсайта на дружеството по леснодостъпен начин. Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

От всяка страна членка се очаква да въведе някакъв вид санкции за дружествата, които не спазват открити и прозрачни процедури за назначаване. Също така съдебен орган може да анулира избрания от дружеството съвет на директорите, ако той нарушава принципите на директивата.

Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в официалния вестник на ЕС, а държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

По данни на ЕП през 2021 г. 30,6% от членовете на управителните съвети в най-големите публично търгувани дружества в ЕС са жени. Съотношенията в държавите членки варират, като във Франция например процентът е 45,3%, докато в Кипър е 8,5%.

През 2022 г. по-малко от 1 на 10 от най-големите компании в ЕС имат жена начело на дружеството или на позицията главен изпълнителен директор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG