Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Монтана отказа да екстрадира иранец, заплашен от "74 удара с пръчка"


Сградата на Окръжния съд в Монтана.
Сградата на Окръжния съд в Монтана.

Окръжният съд в Монтана е отказал да екстрадира иранеца Аслан Ширинзаде в родината му, приемайки, че това би поставило живота му в опасност заради заплаха от религиозно преследване.

Както Свободна Европа писа, става въпрос за строителен предприемач, приел християнството, който преди около 5 години е избягал в Турция, а от около месец и половина е задържан в България по искане на родината му. Срещу него има издадена задочно 7-годишна присъда за финансово престъпление и това е основанието да бъде обявен за международно издирване от Интерпол.

Монтанският окръжен съд обаче се е съгласил с доводите на защитата на Ширинзаде, че има доказателства за изтезания, на които той е бил подложен от тайната полиция преди да избяга със семейството си в Турция.

В определението на съда е цитирана резолюцията на Европейския парламент от февруари, с която беше осъдено влошаването на положението с правата на човека в Иран, нечовешките и унизителни условия в затворите и нарушаването на минималните стандарти за третиране на лишени от свобода.

“Съдът също установи, че съгласно текста на Наказателния кодекс в Иран за престъплението, за което е издадената срещу иранския гражданин присъда, е налично, освен наказание лишаване от свобода, и наказание “до 74 удара с пръчка“, разказа пред Свободна Европа ръководителката на правозащитния център “Глас в България” Диана Радославова.

Освен него, в защитата на Аслан Ширинзаде се включиха още фондациите “Български адвокати за правата на човека” и “Мисия Криле”. Първоначално той е бил представляван само от служебен защитник.

Определението на Окръжния съд в Монтана не е окончателно и прокуратурата може да го протестира в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Ако държавното обвинение не го направи, отказът иранецът да бъде екстрадиран ще влезе в сила. Той и семейството му вече са кандидатствали за закрила в България.

В момента текат масови протести срещу ислямския режим в Иран, на които властите в Техеран отговориха с насилие и репресии. Те избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за неправилно носене на забрадката си.

С целувка срещу режима
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG