Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самоукият музикант Дейв Грол и успехът след "Нирвана"


Дейв Грол
Дейв Грол

Дейв Грол, барабанистът от "Нирвана", е от онези музиканти, които ще довършат концерт, дори след като са си счупили крака на сцената. За това и още много препятствия и успехи той пише в новата си автобиографична книга "Разказвачът".

Без музикално образование, без дори да е завършил училище, бившият барабанист на "Нирвана" и създател на "Фу Файтърс" - Дейв Грол, днес е едно от най-големите имена в света на рок музиката.

Има 10 студийни албума, 12 награди „Грами“ и място в Залата на славата на рокендрола. От скоро има и своя автобиографична книга със заглавие "Разказвачът", издадена на български от издателство "Сиела".

Тя е писана по време на пандемията, а спомените, включени в нея, започват от ранна детска възраст, за която той казва по-късно, че има отлична памет.

Книгата "Разказвачът", изд. "Сиела"
Книгата "Разказвачът", изд. "Сиела"

Роден е през 1969 в семейството на учителка и журналист във Вирджиния, САЩ. Пред Channel 4 той казва, че къщата, в която е израснал, е била твърде малка, за да се поберат барабани. Затова се научава да свири по усет, слушайки "Бийтълс" и потропвайки върху възглавници, подредени по пода, в такт с ритъма.

Първоначално се чувства като аутсайдер или особняк в ентусиазма си към музиката. Още като тийнейджър обаче започва да участва в различни групи, напуска училище и така започва пътят му като музикант. Една от по-големите групи, в които участва по това време, е "Скрийм". Тя се разпада през 1990-а и той се присъединява към "Нирвана", където остава до края на съществуването ѝ четири години по-късно.

По това време никой от членовете на бандата не е мислел за кариера, спомня си той.

"Влюбваш се в "Бийтълс "и хващаш някой стар инструмент", казва. "Намираш приятели съмишленици, които са в капана на същата обсесия. Започваш да свириш своите собствени тъпи песни в гаража. Може би го правиш пред хора и започваш да жадуваш за онази връзка с публиката. Другото, ако изобщо дойде, идва много по-късно".

Година след като се е присъединил към "Нирвана", групата постепенно започва да се превръща в световна сензация, без членовете ѝ дори да си дават сметка за това. Постепенно осъзнават, че Smells Like Teen Spirit, един от най-големите им хитове и до днес, вече се излъчва по МTV, а на техни концерти в клубове за 200 души се появяват стотици повече и се редят отвън, за да ги чуят.

И докато Грол посреща този успех като барабанист, който стои в задната част на сцената и до голяма степен е извън вниманието на фенове и медии, вокалистът Кърт Кобейн преживява славата много по-тежко.

Той се самоубива през 1994 едва на 27. За Грол, както и за останалите членове на бандата, това е шок. Барабанистът обаче вижда случилото се и като повод да цени живота си повече.

"Следващата сутрин се събудих и осъзнах, че той няма да се върне и че съм късметлия да имам още един ден", казва Грол пред изданието Вълчър.

След като се съвзема от случилото се, той се захваща отново с музика и не след дълго създава бандата си "Фу Файтърс" с китариста на "Нирвана" Пат Смиър, Уилям Голдсмит и Нейт Мендел.

С времето Грол започва да изпитва огромно удоволствие от това да е фронтмен и като такъв прави какво ли не, за да забавлява публиката. Кани фенове на сцената и дори на барабаните.

Един от най-запомнящите се моменти в кариерата му е, когато 12 юни 2015 г. по време на изпълнение в Швеция той пада и чупи крака си на сцената. Тогава медици гипсират крака му на място и той довършва концерта.

През цялата си кариера успява да стои настрана от зависимостите от алкохол и наркотици. Женен е два пъти и има три деца от втория си брак. Днес в родния му град Уорън има улица с неговото име и паметник в негова чест, който представлява 409-килограмова палка за барабани.

XS
SM
MD
LG