Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и "мултак" получи най-високото държавно отличие


Президентът Румен Радев (дясно) поздравява Николай Вълканов през май 2022 г. по време на тържествено честване на 70 години от създаването на „Минстрой Холдинг“ АД.
Президентът Румен Радев (дясно) поздравява Николай Вълканов през май 2022 г. по време на тържествено честване на 70 години от създаването на „Минстрой Холдинг“ АД.

Бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов официално e получил орден "Стара планина" първа степен в петък. Затова става ясно от указ на президента Румен Радев, публикуван в Държавен вестник, за който първо съобщи Дневник в неделя.

Вълканов се смята за приближен до почетния член на ДПС Ахмед Доган. Най-високото държавно отличие му е дадено за "изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната", пише в указа на държавния глава.

Илия Павлов и Николай Вълканов разговарят през 2002 г. в с. Влас.
Илия Павлов и Николай Вълканов разговарят през 2002 г. в с. Влас.

Освен от президента той е подписан и от премиера Гълъб Донев и от министъра на правосъдието Крум Зарков. През декември 2021 г. Mediapool съобщи, че Вълканов е номиниран да получи високото отличие. Тогава предложението беше отхвърлено след обсъждане на заседание на правителството със служебен премиер Стефан Янев.

Не е прието, защото срещу него се обявяват четирима министри - на транспорта Христо Алексиев, на образованието акад. Николай Денков, на външните работи Светлан Стоев и на културата проф. Велислав Минеков. Алексиев и Минеков са на същите постове и в момента.

Николай Вълканов е един от „мултаците“ на „Мултигруп“ – близката до властта през 90-те години бизнес империя на Илия Павлов. „Мултак“ е титла, която се дава на хората, които реално са управлявали бизнеса за „особени заслуги“ към корпорацията. Други „мултаци“ са Вежди Рашидов, Димитър Иванов, Стоян Денчев и други, за чието влияние Свободна Европа писа по-рано тази година.

Вълканов е бивш шеф на държавната "Минстрой холдинг", впоследствие вицепрезидент на "Мултигруп" и шеф на "Минстрой майнинг". Последната става известна с това, че е изплатила хонорар от 1.5 млн. лева на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за консултантски услуги по хидроенергийния проект "Цанков камък".

Извън минната промишленост Вълканов има хотели по морето, инвестиции в недвижими имоти, като последният му проект е офис кулата NV TOWER в София, съобщава Mediapool.

В момента Николай Вълканов е зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, пише Дневник. Според медията номинацията на Вълканов идва от председателя на организацията Кирил Домусчиев и е свързана със 70-годишнината му, която е била през 2020 г.

ДПС е българска политическа партия, която присъства във всички парламенти от 1990 насам. След участието си в правителствата между 2001 и 2009 година ДПС започна да получава критики, че развива корупционна мрежа и подчинява държавните институции на личния интерес на лидера си Ахмед Доган.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG