Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски предупреждава за "нови руски удари" по енергийната инфраструктура


Украинският президент Володимир Зеленски, 26 ноември
Украинският президент Володимир Зеленски, 26 ноември

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия "планира нови удари" по енергийната мрежа на страната. Това стана във вечерното му видеообръщение в неделя. Той призова ураинците да се подготвят да издържат на още по-голям недостиг на електроенергия на фона на падащите температури.

От началото на октомври руската армия целенасочено обстрелва украински енергийни съоръжения, като през ноември властите в Киев съобщиха, че атаките са засегнали близо половината територия на страната.

"Разбираме, че терористите планират нови удари. Знаем това със сигурност", каза Зеленски. "И докато разполагат с ракети, те, за съжаление, няма да се успокоят", добави той.

В Киев, където падна сняг и температурите се понижиха, хората продължават да се борят с прекъсванията в електроснабдяването и централното отопление, причинени от руски въздушни удари.

Градските власти съобщиха, че работата по възстановяването на електроснабдяването, водоснабдяването и отоплението, повредени от вълните от руски удари, е почти приключила, но предупредиха, че високите нива на потребление означават, че в някои случаи се налага прекъсване на електроснабдяването.

По-рано през уикенда Зеленски критикува кмета на Киев Виталий Кличко, че той не е направил достатъчно, за да помогне на обсадените жители. Кличко отрече, като каза, че критиката е неуместна на фона на военната кампания на Русия.

На юг голяма част от Херсон, който наскоро беше отвоюван от украинските сили от руските окупатори, остана без електрическо захранване, докато властите работят за възстановяване на работата на мрежата. Официални лица съобщиха, че само около 5 % от населението е било включено отново и получава електричество.

Британското министерство на отбраната съобщи в ежедневната си информация за разузнаването в понеделмник, че Херсон продължава да е подложен на ежедневен обстрел от руската артилерия.

"Градът е уязвим, защото остава в обсега на повечето руски артилерийски системи, които сега стрелят от източния бряг на река Днепър, от тила на новоукрепените отбранителни линии", предаде британското разузнаване.

В понеделник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските сили водят тежки сражения на изток и отблъскват вълни от атаки в Донецк, включително ключовите цели Бахмут и Авдиевка, и няколко села в Никополския район на централната Днепропетровска област. Отблъснатите руски атаки в Донецк са 10 по информация на Генералния щаб.

Генералният щаб обвини руските войски, че обстрелват цивилни райони, а след това се опитват да прехвърлят отговорността върху украинските военни.

По думите на украинския военен анализатор Олег Жданов руските сили са предприели няколко неуспешни атаки срещу град Соледар, близо до Бахмут, и са понесли тежки загуби в отделен опит за настъпление към Авдиевка. Твърдението не може да бъде потвърдено от независими източници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG