Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата започва проверка на твърденията на БСП за манипулиране на машинния вот


Главният прокурор Иван Гешев и лидерът на БСП Корнелия Нинова, 28 октомври.
Главният прокурор Иван Гешев и лидерът на БСП Корнелия Нинова, 28 октомври.

Софийската градска прокуратура (СГС) се е самосезирала във връзка с изказвания на лидера на БСП Корнелия Нинова и на депутата от левицата Георги Свиленски за машинното гласуване и кодовете за машините. Това съобщиха БНР и БТА в понеделник.

Става дума за техни обвинения от последните дни в манипулиране на машинния вот, както и за твърдения на БСП, че "Продължаваме промяната"(ПП) се е опитала да търгува кода в замяна на оттегляне на подкрепата на левицата от хартиените бюлетини. Представители на партията категорично отрекоха.

От прокуратурата са потвърдили за БТА, че ще възложат и проверка на ДАНС по случая.

Първото обвинение от страна на БСП срещу ПП се случи в петък вечерта по време на 11-часови разговори в парламента за промените в Изборния кодекс. Тогава депутатът от левицата Георги Свиленски обвини съпредседателя на ПП Кирил Петков, че се е опитал да изтъргува кодовете за машините за гласиване в замяна на това БСП да оттегли подкрепата си за връщането на хартиените бюлетини.

"Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона", каза още Свиленски. В неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова каза по време на посещение в Пловдив, че от партията имат "съмнения, че последните избори са фалшифицирани". "Надяваме се прокуратурата след онзи ден да се е самосезирала“, добави тя.

От парламентарната трибуна в петък Петков отговори, че тази седмица ще подаде иск срещу Свиленски за изказването му и го призова да оттегли думите си.

В понеделник бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от "Демократична България" написа публикация във Фейсбук профила си, с която опроверга твърденията за възможна манипулация на кода.

„Има изходен код. Той описва какво прави машината, за да отчете и прибави гласовете в протокола. Изходният код не дава права върху машините, това не е PIN код. А и с PIN код също не се получава достъп“, пише Божидар Божанов. "Все едно като ви дам чертежите на апартамента ми, да можете отдалечено да ми остъклите терасата".

„Флашките никак не са вълшебни“, добавя Божанов във връзка с изказване на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която използва това определение. „На тях има файл с протокола, който е електронно подписан със марткартата на секционната комисия, което значи, че никой не може да го променя“, добавя той.

Освен Атанасова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също атакува "Продължаваме промяната", цитирайки твърденията на БСП.

Партията на Борисов, БСП и ДПС на заседание на правната парламентарна комисия одобриха връщане на хартиената бюлетина и промени в машинното гласуване, които на практика го обезсмислят. Предстои тази седмица Народното събрание да гласува на второ четене обсъдените в петък промени в Кодекса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG