Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бивши другари" от левицата готвят обединение. Нинова ги кани обратно в БСП


Председателката на БСП Корнелия Нинова
Председателката на БСП Корнелия Нинова

Бившият президент Георги Първанов е "обявил събиране за ново ляво обединение". Това каза лидерката на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията в понеделник, като призова лидерите на поканените от Първанов партии да се върнат в БСП.

Първанов е бивш председател на левицата и бивш президент на България от 2002 до 2012 г.

„Както знаете, президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ – Румен Петков, „Изправи се, България” – Мая Манолова, „Движение 21” – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, „Нормална държава” на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев", каза Нинова.

"Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП при други ръководства на партията. Правя тази уговорка, защото виждаме, че част от претенциите днес са към нас като ръководство", добави тя.

"Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП. Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно, с капацитета на всички, да търсим обединение и сила вляво”, каза Нинова.

Нинова припомни, че Георги Първанов и Румен Петков напускат през 2014 г., Татяна Дончева – през 2013 г., Мая Манолова – през 2015 г., след като става омбудсман и е задължена по закон да напусне политическ формации, Георги Кадиев и Симеон Славчев – през 2015 г.

БСП беше основна опозиция на ГЕРБ по време на управлението на партията на Бойко Борисов. Резултатите на партията на последните няколко избори са все по-ниски, като през октомври левицата остана пета след "Възраждане" с 9.3%.

АБВ с председател Румен Петков стана част от "Български възход" и така влезе в парламента. Формацията на Мая Манолова "Изправи се, България" получи 1,1%, а МИР на Симеон Славчев - 0,18%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG