Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО ще помогне на Украйна да ремонтира енергийната си инфраструктура


Украинският външен министър Дмитро Кулеба разговаря с главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Украинският външен министър Дмитро Кулеба разговаря с главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Съюзниците от НАТО обещаха да помогнат на Украйна да ремонтира енергийната си инфраструктура, която е силно повредена от руските атаки. Това стана, след като Киев призова западните си партньори за оборудване за възстановяване на електропреносната мрежа.

На срещата на външните министри от НАТО на 29 ноември в Букурещ Алиансът обеща да "засили още повече" подкрепата за Украйна. В декларация министрите осъдиха "постоянните и безсъвестни атаки" на Русия, които "лишават милиони украинци от основни човешки услуги".

Заради неспиращите ракетни удари по енергийни обекти милиони домакинства в Украйна остават без ток или живеят с режим на тока.

"Обстрелът на електрическата инфраструктура се равнява на това, че Русия използва студеното време като "военно оръжие", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В кулоарите на срещата украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че ако имат трансформатори и генератори, могат да възстановят енергийните си нужди.

"Ако имаме системи за противовъздушна отбрана, можем да защитим от следващите руски ракетни удари. С две думи: "Патриоти" и "Трансформърс" е това, от което Украйна се нуждае най-много", настоя обаче той и за оръжейна помощ.

САЩ съобщиха, че ще дадат 53 милиона долара за закупуването на оборудване за електропреносната мрежа, което ще бъде доставено "спешно, за да помогне на украинците да се справят през зимата". В изявление на Държавния департамент се казва, че пакетът ще включва разпределителни трансформатори, прекъсвачи, пренапрежения и друго оборудване.

Германското правителство съобщи, че ще достави 350 генератора на Украйна. Берлин досега е предоставил краткосрочна финансова помощ за ремонти на енергийната инфраструктура в размер на 56 милиона евро (57,8 милиона долара), съобщи германското правителство след телефонен разговор между украинския президент Володимир Зеленски и канцлера Олаф Шолц.

Междувременно зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди НАТО да не предоставя на Украйна зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът".

"Ако НАТО достави на киевските фанатици комплекси "Пейтриът", както намекна генералният секретар Йенс Столтенберг, те веднага ще станат законна мишена на въоръжените ни сили", написа Медведев в Telegram.

Според бившия руски премиер северноатлантическият алианс не е нужен на цивилизования свят и трябва да бъде разпуснат като "криминално образувание".

В същото време полският министър на отбраната Мариуш Блашчак каза, че е поискал от Германия да изпрати на Украйна предложените на Полша "Пейтриът", съобщи руската редакция на Би Би Си.

"След поредната руска ракетна атака помолих Германия да предаде на Украйна батареите "Пейтриът", предложени на Полша, и да ги разположи на западната си граница", написа Блашчак в Twitter.

Американската система MIM-104 Patriot е разработена като универсална система за противовъздушна отбрана срещу цели на средна и голяма височина и за противоракетна отбрана (ПРО).

Междувременно латвийският външен министър Едгарс Ринкевич призова Киев да получи разрешение да атакува цели дълбоко в руска територия.

„Трябва да позволим на украинците да използват оръжия за унищожаване на ракетни установки или летища“, каза Ринкевич в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО. Според него членовете на съюза не трябва да се страхуват от ескалация на конфликта.

Страните от НАТО досега се въздържат да доставят оръжия с достатъчен обсег, Украйна нанася удари само по граничните райони на Русия и по цели в анексираните региони. Членките на Алианса, наред с други оръжия, доставят артилерийски установки и интелигентни снаряди за тях, залпови ракетни установки и противокорабни ракети. Техният обхват обикновено не надвишава 100-120 км. Те не доставят тактически ракети и ракетни системи с обсег до 300 км, както и щурмови и бойни самолети.

В края на ноември Ройтерс съобщи, че Пентагонът обмисля прехвърлянето на нови високоточни ракети GLSDB с обсег до 150 километра в Украйна. Украйна иска от Вашингтон ракети MGM-140 ATACMS за системи HIMARS с обсег 300 км.

Междувременно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън съобщи, че Русия внезапно и без обяснение е отложила планираното подновяване на преговорите за контрол на оръжията.

Двустранната консултативна комисия изработва подробности за инспекциите на САЩ и Русия на военните обекти на другите съгласно условията на договора Нов СТАРТ. Това е последният голям пакт за контрол на оръжията между Вашингтон и Москва. Комисията не се е събирала повече от година.

Държавният департамент уточни, че Русия е "едностранно отложила" срещата, която трябваше да започне във вторник в Египет и да продължи през следващата седмица. Москва е обещала да предложи нови дати, но не е обяснила отлагането. В изявление на руското външно министерство също не се посочва причина.

От САЩ казаха още, че са готови да пренасрочат на възможно най-ранна дата срещата, тъй като възобновяването на инспекциите е приоритет за поддържането на договора като инструмент за стабилност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG