Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран съобщи, че разпуска моралната полиция


Представители на моралната полиция
Представители на моралната полиция

Иран разпуска т.нар. морална полиция, каза главният прокурор на страната, цитиран от иранската служба на Радио Свободна Европа. Новината идва повече от два месеца след началото на протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишна жена, арестувана от моралната полиция за неправилно сложен хиджаб.

Иранската държавна информационна агенция цитира главния прокурор Мохамад Джафар Монтазери да казва, че “моралната полиция няма нищо общо с правосъдието”. Думите му бяха в отговор на въпроса “защо се разпуска моралната полиция”.

Моралната полиция е създадена през 2006 г. със задачата да налага строгите правила за облеклото на публични места, най-вече на жените. В началото отрядите от мъже в зелени униформи и жени в черни хиджаби само издават предупреждения, но с годините получават правомощия да арестуват жени, които според тях са нарушили правилата.

След такъв арест в Техеран през септември почина 22-годишната Махса Амини. Властите твърдят, че арестът няма нищо общо със смъртта на жената, но снимки от болницата показаха следи от насилие по тялото и главата ѝ.

Смъртта на Амини предизвика масови протести в Иран. Властите реагираха с насилие. По данни на Техеран до началото на декември повече от 200 души са загинали при протестите. Според правозащитни организации обаче жертвите са поне два пъти повече. Сред тях има и деца.

През последните седмици властите в ислямската република за пръв път допуснаха, че е възможно строгите правила за обличане на жените да се променят.

Главният прокурор каза в събота, че властите обсъждат дали законът, който задължава жените да носят хиджаб на публични места, да бъде променен. Той добави, че това ще стане ясно “до седмица или две”.

В неделя зам.-министърът на сигурността Маджид Мирахмади каза пред държавната телевизия, че основните причини за протестите не са икономически.

“Това е проблем, но не е основната причина”, каза той. “Това е протест срещу несправедливостта.”

Иранският президент Ебрахим Раиси каза в събота, че ислямските основи на Иран са заложени в конституцията.

“Но има методи за прилагане на конституцията, които могат да бъдат гъвкави”, добави той.

Версията на иранските лидери досега беше, че протестите са “бунтове”, организирани от чуждестранни врагове на страната. Най-малко петима протестиращи са осъдени на смърт във връзка с демонстрациите.

С целувка срещу режима
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG