Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия съобщи за експлозии на военни летища. Подозира се атака с дрон


Бомардировач Ту-95
Бомардировач Ту-95

Русия съобщи за експлозии на две военни летища на своя територия, които се намират на стотици километри от фронта.

Една от експлозиите е била на базата край Енгелск в Саратовска област. От нея излитат част от самолетите, които нанасят удари срещу Украйна от началото на войната. Тя се намира на около 600 км от руско-украинската граница.

Потребители в социалните мрежи споделят, че са видели големи експлозии в базата „Енгелск 2“ в 6 сутринта местно време на 5 декември.

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин излезе с официално съобщение, в което успокоява гражданите. Той нито отрече, нито потвърди за експлозиите.

„Искам да кажа, че в жилищните части на града не са настъпили никаква необичайни събития. Няма причини за притеснение. Информацията за събитията във военната база се проверяват от службите за сигурност“, написа Бусаргин.

Независимият руски канал в Инстаграм „Астра“ цитира местни жители, според които „неидентифициран дрон“ се е разбил на пистата в Соратовска област. Пострадали са двама военни, а два бомбардировача Ту-95 са били повредени.

В началото на декември германското издание Шпигел съобщи, че Русия подготвя масирано нападение с бомбардировачи срещу Украйна, а едно от ключовите летища е именно това край Енгелск.

Друга от експлозиите е била на летище край Рязан, който се намира на югоизток от Москва. Рия Новости съобщи, че експлозията на летището за бомбардировачи „Дягилево“ в намиращия се на 200 км от Москва град, е заради взривена цистерна за гориво. Трима са били убити, шестима са ранените. Повреден е и един самолет.

Преди седмици Украйна съобщи, че разполага с дрон, с който може да нанася удари на до 1000 км навътре в територията на Русия. От началото на войната руската армия нанася основно удари с артилерия и далекобойни ракети, но използва и бомбардировачи за атаки срещу цивилна и военна инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG