Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тук не е Москва". Външният министър на Московската патриаршия е в София. Посрещна го протест


Протест пред руската църква в София.
Протест пред руската църква в София.

Волоколамският митрополит Антоний от Руската православна църква е в България. Поводът е честването на 70 години от основаването на руското подворие у нас. А развитието - граждани го посрещнаха с протест пред руската църква в центъра на София във вторник сутринта.

Антоний изпълнява функциите на "външен министър" на Московска патриаршия от лятото на 2022 г. Тя подкрепя инвазцията на Русия в Украйна. Митрополитът е в България "по покана на архимандрит Вассиан, представител на Руския патриарх у нас, и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит", пише в сайта на Българската православна църква.

Официалната част от визитата започна с отслужване на архиерейска света литургия в руската църква Св. Николай Мирликийски. Пред храма граждани разпънаха плакати "Тук не е Москва", "STOP PUTIN, STOP WAR" и скандираха "Убийци", докато тече богослужението. Хората протестираха срещу войната в Украйна и присъствието на представител на страната агресор в България.

Антоний отслужи архиерейска света литургия заедно с Ловчанския митрополит Гавриил и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Митрополит Антоний, външен министър на Московската патриаршия.
Митрополит Антоний, външен министър на Московската патриаршия.

Сред присъстващите на литургията в храма-подворие "Св. Николай Мирликийски" бяха посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова и Румен Петков, председател на учредената преди години от бившия президент Георги Първанов лява и проруска партия АБВ. Според OFFNews Митрофанова е напуснала църквата през задния вход на храма, за да избегне среща с протестиращите.

Посланик Елеонара Митрофанова и Румен Петков.
Посланик Елеонара Митрофанова и Румен Петков.

Коментарите за визитата не закъсняха. Бившият външен министър и бивш депутат от "Демократична България" (ДБ) Стефан Тафров каза, че задачата на митрополит Антоний е да демонстрира, че Русия не е в изолация.

"Главна задача на руските власти на Кремъл и Московската патриаршия е да демонстрират, че не са изолирани заради войната в Украйна. Особено значение се отдава на участие в прояви в европейските страни, като руската дипломация представя това като одобрение на руските действия", написа в туитър Тафров.

"Демократична България" разпространи декларация по повод визитата . "Той (Антоний) идва да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието, определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване от страна на Българската православна църква на противоканонично издадения от Сръбската църква „томос” по отношение на църквата в Република Северна Македония", пише в декларацията на ДБ.

Сред протестиращите имаше българи и украинци.
Сред протестиращите имаше българи и украинци.

"Какъв натиск има, Македонската православна църква получи автокефалия от Сръбската църква, тя го е приела и нашият Синод знае, и ние нямаме нищо против. Какъв натиск да се оказва? Ние се радваме, че най-накрая получиха автокефалия и то от църквата майка, защото тяхната църква майка от десетки години е Сръбската църква. И много добре стана, и ние се радваме. Защо някой трябва да ни оказва натиск", каза след митрополит Гавриил по повод декларацията от ДБ, цитиран от БТА.

Антоний отслужи архиерейска света литургия заедно с Ловчанският митрополит Гавриил и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.
Антоний отслужи архиерейска света литургия заедно с Ловчанският митрополит Гавриил и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Попитан редно ли е представители на българската църква да служат с архиериеи от руската в ситуация на война, митрополит Гавриил отговори, че "трябва да служим и с Българската, и с Украинската православна църква, и с другите църкви". Църквите трябва да показват пример на желание за мир, за единство, за добро разбирателство между хората, каза Гавриил.

Сред протестиращите имаше българи и украинци.
Сред протестиращите имаше българи и украинци.

В София Антоний пристига непосредствено след участие в Казан в годишната среща на дискусионния клуб „Валдай“, където Кремъл формулира основни тези във външната си политика, пише специализираният сайт Двери. Тази година „Валдай“ посвети годишната си среща на религиозно-политическата тематика. В речта си на форума Антоний каза, че по-често "намираме общ език с мюсюлманите, отколкото с нашите единоверци на Запад", разказвайки за срещите си с аятоласите в Иран.

Според Антойний руското православие и ислямът са обединени от „благоговейно отношение към такива основни ценности като семейството и брака“ и това че „Бог заема централно място в света“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG