Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Иран беше извършена първа екзекуция заради антиправителствените протести


Мохсен Шекари
Мохсен Шекари

Иран обяви първата екзекуция на протестиращ, осъден за участие в неотдавнашните антиправителствени протести.

Мохсен Шекари е обесен в четвъртък сутринта, след като беше признат за виновен от Революционния съд във "враждебност срещу Бога", съобщи Би Би Си, като цитира държавните медии в Иран.

Шекари беше обвинен, че е "бунтовник", който през септември е блокирал главен път в Техеран и е ранил с мачете член на паравоенната милиция "Басидж". Това са паравоенни сили, които често се използват за потушаване на протести. По думи на активисти мъжът е осъден след "показен процес без надлежна процедура".

Директорът на базираната в Норвегия организация Iran Human Rights Махмуд Амири-Могадам написа в Туитър, че екзекуциите на протестиращи ще започнат да се извършват всеки ден, ако властите в Иран не се изправят пред "бързи практически последствия в международен план".

Досега иранските съдебни власти са издали 11 смъртни присъди на участници в протестите. Вече два месеца и половина Иран е обхванат от масово недоволство заради смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя почина при неясни обстоятелства в ареста, след като е била задържана за неправилно носене на хиджаб.

По данни на Информационната агенция на правозащитниците (HRANA)от началото на демонстрациите са загинали 475 протестиращи, арестуваните са над 18 200.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG