Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Минният терор" ще бъде сред обвиненията срещу Русия, каза Зеленски


Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски вярва, че "минният терор" ще бъде едно от обвиненията срещу Русия, когато тя бъде подведена под отговорност за нахлуването си в Украйна. Това каза той във вечерното си видеообръщение в четвъртък.

През ноември украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че приблизително една трета от територията на Украйна остава потенциално опасна поради наличието на взривни обекти.

"Сигурен съм, че това ще бъде сред обвиненията срещу Русия за агресията", каза той, след като връчи посмъртно държавни отличия на четирима полицаи, загинали ден по-рано в Херсонска област при взрив на руски мини.

Зеленски подписа укази за награждаване със званието "Герой на Украйна" на полковник от полицията Михайло Кураченко и с орден "За храброст" на капитаните от полицията Игор Мелник и Серхий Ненада, както и ефрейтор Вадим Перижко. "Те направиха всичко за сигурността на украинците", каза украинският президент.

По негови думи те са загинали, когато са "попаднали в минен капан" на връщане, след като са събирали оръжия и боеприпаси, оставени в Херсонска област от руснаците.

Зеленски каза, че използването на мини е дори по-жестоко от използването на ракети, тъй като мините не могат да бъдат обезопасени във въздуха. Според него руските мини са "наследство от терора", с което Украйна ще трябва да се бори години наред.

В края на октомври министърът на вътрешните работи Денис Монастирски каза, че в териториите, наскоро освободени от руска окупация, мините са двойно по-гъсто разположени, отколкото в освободените преди това части на Киевска област или Черниговска област.

Ръководителят на съвместния координационен пресцентър на Отбранителните сили на Южна Украйна Наталия Хуменюк каза, че руските войски, които са се оттеглили от Херсонска област, са използвали "коварни" методи за миниране на големи площи.

Мините са забавили работата на украинските специалисти, които възстановяват електрозахранването, прекъснато от руските атаки срещу инфраструктурата на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG