Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джеймс Камерън от потъналия Титаник до планетата на сините хора


Джеймс Камерън
Джеймс Камерън

Въпреки че първоначално филмите му впечатляват само със специалните си ефекти, през годините историите му стават все по-богати, задълбочени и красиви. Един от пиковете на това развитие е "Аватар", чието продължение ще има своята световна премиера след броени дни.

С недовършеното си висше образование по физика, интереса си към специалните ефекти и силното чувство за отговорност към историите и героите си Джеймс Камерън се превърна в един от най-големите режисьори през последните десетилетия.

Точно след една седмица ще се състои премиерата на филма му "Аватар: Природата на водата" - дългоочакваната втора част на финансово най-успешната кинопродукция, получила и 9 номинации за "Оскар".

Другото култово заглавие, зад което стои Камерън, е "Титаник", чиято звезда Кейт Уинслет сега участва и в "Аватар" 2. Негови са още "Пришълците" и двете части на "Терминатор".

За работата си Камерън е бил отличаван с три награди "Оскар", две "Златен глобус", една "Еми" и шест БАФТА. Той е познат със своите скъпи, мащабни кинопродукции, в които използва иновативни технологии.

Първата част на научнофантастичния "Аватар" от 2009 г. се вписва във всички тези категории и се счита за преходен момент в начина на снимане на филми. Действието се развива на друга планета - Пандора, населявана от хуманоидната раса На'ви. Обитателите ѝ имат синя кожа, заради което понякога е наричана планетата на сините хора.

"Аватар" печели близо 3 млрд. долара, което в продължение на 10 години остава най-високата печалба от филм, и надминава успеха на "Титаник", който също е най-печеливш за времето си. След премиерата през 2009 изглежда логично да има продължение, но малцина са очаквали, че то ще отнеме цели 13 години.

Камерън казва пред "Ню Йорк Таймс", че след завършването на първата част се отдава за известно време на хобито си да се гмурка и да опознава дълбоките води. Впоследствие се оказва, че през това време е събрал идеи за цели четири нови части на историята. От тях третата, която се очаква да излезе през 2024 г., вече е заснета, както и част от четвъртата, а за петата, която се очаква да излезе през 2028 г., има готов сценарий.

Камерън и Кейт Уинслет на промотиране на "Аватар: Природата на водата", 4 декември 2022, Лондон.
Камерън и Кейт Уинслет на промотиране на "Аватар: Природата на водата", 4 декември 2022, Лондон.

Отнема дълги години на Камерън и продуцентската компания 20th Century Fox да облекат тези идеи в думи и образи, за да може да започнат снимките с готови сценарии, костюми и завършени светове.

Попитан от американското издание дали по време на създаването на първия "Аватар" е приложил нещо, научено при снимките на "Титаник", за да повтори финансовия успех, той казва:

"Не може да се мисли в този аспект. Ако прилагам това към всяко решение, което вземам, това е като да си казвам "добре, дали цветът, който ще бъде на гърба на този герой, ще донесе още 10 милиона долара глобална печалба?". Трябва постоянно да си напомням просто да се забавлявам и да се наслаждавам на деня, защото в противен случай се състезавам сам със себе си".

Камерън е роден в малък град в канадската провинция Онтарио през 1954 и е едно от пет деца. Баща му е инженер и той самият по-късно е приет с физика в колеж в Калифорния, след като семейството му се премества в щата през 1971 г.

Той прекъсва, преди да завърши, и започва да работи, каквото намери, докато в свободното си време се интересува от кино и по-конкретно от специалните ефекти, които се използват по това време.

През 80-те е нает като продуктов дизайнер, първата му стъпка в света на киното. Постепенно започва да режисира, като сред първите му запомнящи се филми са двете части на "Терминатор" с Арнолд Шварценегер. Големият успех идва през 1998-а с култовия "Титаник", който става най-печелившият филм за времето си и получава 11 "Оскар"-а.

Камерън получава "Оскар" за най-добър режисьор за "Титаник" през 1998. Той се провиква шеговито "Аз съм кралят на света!", когато получава статуетката.
Камерън получава "Оскар" за най-добър режисьор за "Титаник" през 1998. Той се провиква шеговито "Аз съм кралят на света!", когато получава статуетката.

Камерън казва, че е бил "доста див" като млад и е поемал много рискове, които днес не би си позволил. "Виждам част от тази необузданост у собствените си деца", казва той. "Имам истории, които са под ембарго, докато те не навършат определена възраст".

Днес обаче той казва, че се старае да включва опита на зрелия възрастен, например родителството, към преживяванията на героите си, вместо да следва примера на компаниите "Марвел" и DC, чиито герои по негови думи "се държат като колежани", независимо от възрастта си.

"Нещата, които ни приземяват, които ни дават сила, любов и смисъл... Онези герои не минават през тях и аз не мисля, че това е начинът да се правят филми", добавя режисьорът.

Днес той самият е баща на пет деца, три от които са от сегашната му, пета съпруга - Сузи Еймис, а другите две са от предишни техни бракове. Пред "Холивуд Рипортър" той казва, че родителският му подход често съвпада с режисьорския и това не се отразява много добре на децата му. Камерън е познат с това, че е свикнал да получава каквото и когато поиска в киноиндустрията, отбелязва изданието.

Камерън, Кейт Уинслет и Леонардо Ди Каприо позират пред фотографи, след като Камерън печели наградата за най-добър режисьор за "Титаник" на 55-ите годишни награди "Златен глобус" в Бевърли Хилс, 1998.
Камерън, Кейт Уинслет и Леонардо Ди Каприо позират пред фотографи, след като Камерън печели наградата за най-добър режисьор за "Титаник" на 55-ите годишни награди "Златен глобус" в Бевърли Хилс, 1998.

"Те (децата) казаха: "Ти изобщо не си тук през половината от времето. А когато се върнеш вкъщи, се опитваш да компенсираш, като ни казваш какво да правим. А всъщност мама е тази, която определя всички правила през цялото време, докато ти снимаш. Така че нямаш право да се прибереш вкъщи и да правиш това", казва Камерън за обратната връзка, която получава един ден от децата си.

Той добавя, че се опитва да слуша повече и да контролира по-малко, както и че влага много от наученото у дома в работата си, например във втората част на "Аватар", където главните герои вече са в ролята на родители.

С годините Камерън започва да се чувства все по-отговорен за околната среда и все по-свързан с екологични каузи. Той кара кола с нисък разход на енергия, а семейството му притежава два имота, които са значително по-скромни, отколкото той може да си позволи.

Това мислене започва да си проправя път и във филмите му, но не по поучителен начин, казва той, а опитвайки да предлага решения. "Целта на "Аватар: Природата на водата" не е да накара хората да се страхуват от изменението на климата, а да предложи чрез избора, направен от героите на На'ви, някои алтернативни пътища напред", казва той.

"Прескочихме от пълното отричане (на климатичните промени) до фаталистичното приемане и пропуснахме средната стъпка", казва той. - "Ролята на режисьора не е да прави всичко мрачно и обречено, а да предлага конструктивни решения".

XS
SM
MD
LG