Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зам.-председателката на ЕП Ева Кайли временно губи пълномощия след арест за корупция


Ева Кайли
Ева Кайли

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола временно преустановява пълномощията на заместник-председателката Ева Кайли, след като срещу нея започна разследване по подозрения в корупция в петък. Това съобщи Франс прес вечерта в събота.

Кайли беше арестувана късно в петък в Белгия заедно с още четирима заподозрени. Прокуратурата съобщи, че сред останалите арестивани има и бивш член на Европарламента. Разследването се отнася до опити за влияние от чужбина и твърдения за корупция и пране на пари.

"Заради водените съдебни разследвания от белгийските власти председателката (на ЕП Роберта) Мецола реши да преустанови незабавно всички пълномощия, задължения и задачи, които бяха делегирани на Ева Кайли в качеството ѝ на заместник-председателка на Европейския парламент", каза говорител на Мецола. Председателката отказа да коментира обиските и ареста на Кайли, но написа в Туитър в събота, че Европейският парламент „е твърдо против корупцията".

Кайли остава заместник-председателка на ЕП и може да бъде отстранена от поста само след гласуване.

След ареста си тя беше изключена от прогресивния алианс на социалистите и демократите, както и от гръцката социалистическа партия ПАСОК.

Преди ден стана ясно, че петимата задържани ще останат в ареста до неделя, когато белгийските прокурори ще решат как да процедират по случая. Според източници на ДПА партньорът на Кайли също е сред задържаните. В рамките на акцията полицията е извършила множество обиски.

Според съобщения в медиите всички заподозрени, с изключение на представителката на Гърция, са италиански граждани или са от италиански произход.

Властите отказаха да посочат коя държава стои зад предполагаемите опити за оказване на влияние, но източници на ДПА съобщиха, че става дума за емирство Катар, което в момента е домакин на Световното първенство по футбол.

От няколко месеца има подозрения, че държава от Персийския залив се опитва да влияе върху политическите и икономическите решения на Европейския парламент, посочва ДПА.

Ева Кайли, която е бивш журналист, е избрана в Европейския парламент от гръцката социалистическа партия ПАСОК. Тя работи по въпросите на външната политика и правата на човека.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG