Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 3000 заповеди за защита от домашно насилие са издадени от началото на годината


3085 заповеди за защита от домашно насилие са издадени от 1 януари 2022 г. до 31 октомври 2022 г. От тях 2163 са за незабавна защита, а 922 за постоянна.

Данните са на МВР и бяха представени от Десислава Викторова, началник на сектор "Престъпление против личността" към Главна дирекция „Национална полиция“, по време на форум за борба с насилието над жени.

Според оценките на неправителствени организации всяка трета жена в България е преживяла домашно насилие. По неофициални данни през 2021 г. в България най-малко 22 жени са убити от мъже, а в повечето случаи са заподозрени техни близки.

Според данните на МВР от началото на годината пострадалите са 2656 жени, 349 мъже и 873 деца. Насилниците са 2713 мъже и 283 жени.

За 2021 г. общият брой издадени заповеди са 3244, като 935 са пострадалите деца, 2816 са жени, а 380 са мъже.

Форумът в понеделник беше организирано от Българския фонд за жените и Българската платформа към Европейското женско лоби.

Десислава Викторова каза още, че всяка година Министерският съвет приема Национална програма за превенция и защита от домашното насилие.

България е една от шестте държави членки на ЕС, които не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Срещу нея имаше съпротива от националистически партии, а Конституционният съд реши, че тя противоречи на основния закон. Тя беше първият документ, който съдържаше цялостен поглед върху проблема и задължаваше държавите да въведат промени в пакет от закони, а не само да изменят един или два.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG