Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Законът и любовта, която защитава". Байдън подписа за признаване на еднополовите бракове


Президентът на САЩ подписа закона на празнична церемония на южната поляна пред Белия дом под аплодисменти
Президентът на САЩ подписа закона на празнична церемония на южната поляна пред Белия дом под аплодисменти

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който признава еднополовите бракове на федерално равнище. Мнозинството от републиканците в Конгреса гласуваха против, въпреки това достатъчно от тях го подкрепиха, за да избегнат блокирането му в Сената.

Той направи това на празнична церемония пред Белия дом, на която се събраха много хора - законодатели от двете партии - демократи и консерватори, първата дама Джил Байдън, вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф. Пред събралите се пяха певците Сам Смит и Синди Лоупър.

"Законът и любовта, която защитава, нанасят удар на омразата във всичките ѝ форми. Затова този закон има значение за всеки американец", каза Байдън, който беше аплодиран от множеството.

Белият дом пусна запис на телевизионно интервю на Байдън отпреди десет години, когато той предизвика политически фурор, като неочаквано разкри подкрепата си за гей браковете. По това време той беше вицепрезидент, а президентът Барак Обама все още не беше подкрепил идеята.

"Изпаднах в беда", пошегува се Байдън за този момент, тъй като само три дни по-късно самият Обама публично подкрепи гей браковете.

Камала Харис пък припомни, че е отслужила церемония на лесбийска сватба в Сан Франциско.

А лидерът на мнозинството в Сената - демократът Чък Шумър, се появи с пурпурната вратовръзка, носил на сватбата на дъщеря си, очакваща заедно със съпругата си първо дете.

"Благодарение на упоритата работа на много мои колеги внучето ми ще живее в свят, който уважава и почита брака на неговите майки", каза той.

Сред присъстващите беше и собственикът на Club Q, - гей нощен клуб в Колорадо, в който миналия месец при стрелба бяха убити петима души. Заподозреният е обвинен в престъпление от омраза.

Новият закон има за цел да предпази еднополовите бракове, ако Върховният съд някога обезсили решението си от 2015 г., с което ги легализира на територията на цялата страна.

Законодателите постигнаха компромис заради опасенията на консерваторите за религиозната свобода, например църквите да могат да отказват да бракосъчетаят хора от един пол. От отделните щати няма да се изисква да издават брачни свидетелства на еднополови двойки, но ще бъдат задължени да признават браковете, сключени в други части от САЩ.

Законът защитава и междурасовите бракове. През 1967 г. Върховният съд отхвърля законите на 16 американски щата, който забранявасключване на брак между представители на различни раси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG