Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест на служители от Външно поиска споразумение за трайно вдигане на заплатите


Няколко десетки служители на МВнР се събраха на протест в сряда сутринта пред втората сграда на Народното събрание.
Няколко десетки служители на МВнР се събраха на протест в сряда сутринта пред втората сграда на Народното събрание.

Няколко десетки служители на Министерството на външните работи (МВнР) се събраха на мълчалив протест пред втората сграда на Народното събрание в сряда. Основното им искане беше професионалното им обединение да подпише споразумение с ръководството на министерството за трайно вдигане на заплатите.

От началото на декември във Външно се провежда стачка за първи път в близо 144-годишната история на българската дипломация. Причината е, че служителите в тази система получават най-ниските заплати в цялата държавна администрация.

Както Свободна Европа писа, началната заплата на специалистите в МВнР е под 1000 лв., а средната е около 1600 лв. бруто, което е по-ниско от средното заплащане в София.

"Унизително положение". Недоволството от ниските заплати на дипломатите стигна до улицата
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Командировъчните, отпускани на дипломатите зад граница, пък не са актуализирани от над 15 години. Резултатът е, че доходите на някои от тях отговарят на условията за получаване на социални помощи в САЩ, Швейцария и скандинавските страни, например.

Служебният премиер Гълъб Донев потвърди в петък пред парламента, че тези данни отговарят на истината и декларира, че още през декември кабинетът му ще осигури 16-17 млн. лв. за повишаване на доходите във Външно от резерви в бюджета.

"България трябва да има активна дипломатическа служба, активна дипломация. И България не може да си позволи да държи в унизително положение както служителите тук, в Министерство на външните работи, така и служителите, които са на задграничен мандат", каза Донев по време на парламентарния контрол в края на миналата седмица.

Председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба Мартин Колев приветства в сряда обещанието на служебния премиер и добави, че сега с колегите му се надяват, че ще подпишат споразумение с МВнР за прекратяване на стачката им.

"Доколото знаем към момента има някакви резерви, които биха могли да бъдат използвани за частично вдигане на нашите заплати, така че се надяваме всички такива възможности да бъдат разгледани", каза Колев пред Свободна Европа.

Той се надява, че стачните искания на колегите му ще бъдат трайно удовлетворени, защото "имаме много млади колеги с деца, които просто не могат да посрещат нуждите на своите семейства и за съжаление на някои от тях се налага да вземат решението да прекратят своята кариера, за да могат да се грижат за децата си".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG