Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бомбе и хакери, дневен дом и майка нощ. Пет идеи за книги, които да подарите за Коледа


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Преди 16 години Георги Господинов лансира инициативата „Подари книга за Коледа“. Можете да я последвате с пет идеи за подарък, изброени тук.

И вие сте най-вероятно от онези хора, които "се чудят как да не подарят същият парфюм, шал или бижу от миналата година". Значи Господинов говори точно на вас: огледайте се в книжарниците.

По думите му "Коледите са направени от книгите, които сме чели, от историите, които са ни разказвали".

Ето кои са нашите предложения за художествена литература, издадена в България през 2022 г.

"унищожение", Мишел Уелбек

Това заглавие започва непретенциозно - с малка буква, по желание на самия автор. Въпреки това то дава име на "може би най-добрия роман" на Мишел Уелбек досега според издателя и поет Георги Борисов.

"Най-значителният като идеи, като сюжетни линии, като многопластовост, като напрежение и като промяна в светогледа на мизантропа Уелбек", казва той пред БНТ.

Annihilation, Michel Houellebecq
Annihilation, Michel Houellebecq

Действието в "унищожение" се развива през 2027 г., когато във Франция предстоят президентски избори. Главен герой е висшият чиновник в министерството на икономиката Пол Резон, а историята включва мистериозни уеб хакери и серия загадъчни атентати, сред които взривяване на складове за съхраняване на замразена сперма, потапяне на китайски контейнеровози, както и на кораби с бежанци в испански води. Крайната цел е унищожението на човечеството.

Според някои критици "унищожение" връща читателя към стила на най-ранните романи на Уелбек. Издателят на българския превод Георги Борисов обаче казва, че тя е много по-различна от досегашните произведения на писателя, добре познат като провокативен социален критик. Причината е, че "като че ли за първи път (той) търси добротата в човека".

Изд. „Факел експрес“, преводач - Александра Велева, цена 33 лв. Художник на корицата - Кирил Златков

Кърт Вонегът х6

През ноември се навършиха 100 години от рождението и 15 години от смъртта на един от най-големите автори на 20 век - Кърт Вонегът.

По този повод през годината издателство "Кръг" публикува нови издания на няколко негови книги - „Механично пиано“, „Сирените на Титан“, „Майка нощ“, „Котешка люлка“, „Синята брада“, както и може би най-известната - „Кланица пет, или Кръстоносният поход на децата“.

Последната става бестселър още с публикуването си през 1969 г. Тя е полуавтобиографичен, антивоенен роман, чийто главен герой става свидетел на бомбардировките над Дрезден през февруари 1945 г. Те унищожават голяма част от града и водят до смъртта на хиляди хора.

В случай, че този сюжет изглежда твърде тежък за празниците, останалите книги на Вонегът предлагат богато съчетание от жанрове и неповторимо чувство за хумор.

Изд. "Кръг", художничка на кориците - Милена Вълнарова, превод - Веселин Лаптов

Стихотворения, Виктор Пасков

Досега познат с прозата си, авторът на емблематичната "Балада за Георг Хених" и "Германия - мръсна приказка" посмъртно се сдоби и със сборник със свои ранни стихове.

Творбите в него са подбрани от Георги Господинов, Иван Ланджев и Захари Карабашлиев, който казва пред БНР, че самият Пасков вероятно е имал намерение да ги издаде през 90-те, но не се е стигнало дотам.

"Тази стихосбирка, зачената в самота и съмнения така отдавна, се ражда на света едва сега. С поетите Георги Господинов и Иван Ланджев преоткрихме най-съкровеното на Виктор Пасков в стари тетрадки и хвърчащи листове, а най-доброто от този поетичен джаз събрахме в тази книга", пише Карабашлиев.

Изд. Сиела, художник - Дамян Дамянов , цена 17,90 лв.

"Дом дневен, дом нощен", Олга Токарчук

Когато излиза за пръв път в Полша през 1998, романът "Дом дневен, дом нощен" си спечелва одобрението на критиката и едновременно с това става бестселър. За него Олга Токарчук, днес нобелов лауреат, получава престижната германска награда "Мостовете на Берлин".

Той е "първият от нейните „романи констелации“, както ги нарича самата авторка – романи, които разказват привидно фрагментарни, но оплетени в обща мрежа истории", пише издателство ICU.

"Дом дневен, дом нощен", описва преживяванията на хората от малък пограничен град. „Разбирам този роман като разказ за границите – както за тези, физическите, които можеш да пипнеш, така и за онези, неуловимите, които конструираме в главите си", казва Токарчук.

"Минало-бъдеще, реално-нереално, жена-мъж, човек-животно, сън-яве, една държава-друга държава, един език-друг език. Полюсите на тези категории създават проста мрежа, която ни позволява да се чувстваме сигурни – имаме чувството, че разбираме света. Но най-интересното, най-живото и истинското се случва винаги някъде помежду, в безкрайно дългото пограничие“, добавя тя.

Издателство ICU, превод Христина Симеонова, художник на корицата - Таня Минчева/Kontur Creative, цена 22 лв.

„Бомбето“, Йордан Радичков

Малко преди Втората световна война българин си купува бомбе от Италия и го отнася в страната. Същото бомбе е и главният герой, от чиято гледна точка е разказана българската история в повестта на българското лице на магическия реализъм Йордан Радичков.

Въпреки критичния към властта стил, тази политическа сатира излиза преди падането на комунистическия режим през 1989-а. Днес продължава да звучи актуално. Освен че за пръв път излезе като самостоятелно издание в началото на годината, тя стана основа и на едноименната театрална куклена постановка за възрастни на режисьора Катя Петрова.

Изд. „Нике“, художник - София Попйорданова, цена 18 лв.

XS
SM
MD
LG