Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две версии на ТикТок. Как една и съща платформа "създава" различни деца в Китай и в света


Приложението ТикТок е собственост на компания, базирана в Китай.
Приложението ТикТок е собственост на компания, базирана в Китай.

СССР и Студената война. Представете си, че по това време Москва може да управлява телевизиите на целия западен свят. Сега спрете да си го представяте. Върнете се в 2022 г. Точно това е светът на ТикТок, повлиян от Китайската комунистическа партия.   

Танци, шеги, очарователни животни, съвети за красота и 60-секундни рецепти. Потокът от съдържание в ТикТок е неизчерпаем. Алгоритъмът на предлагане е сложен, но има един елемент, който е ключов. Версията за Китай е различна от тази в западния свят.

„Те знаят, че технологиите влияят върху развитието на децата и предлагат „здравословна“ версия за вътрешния пазар и „опиумна“ за останалия свят“, казва Тристан Харис, бивш ръководител на отдела за етичен дизайн на Гугъл, в предаването „60 минути“.

Харис дава пример за възможния резултат от такъв подход. Той цитира проучване сред младежи за това какви искат да станат като пораснат. „Номер едно за САЩ е инфлуенсър, номер едно за Китай е астронавт“. Първият иска да стане известен с това, че е известен, а вторият мечтае да открива.

Две думи за ТикТок

ТикТок е социална мрежа, която позволява създаване на кратки видеа. Тя е едно от най-популярните приложения за тийнейджъри в света. Прогнозата е, че до края на 2022 г. платформата ще има 1,8 млрд. потребители.

Официално китайските власти не контролират ТикТок, но всъщност имат огромно влияние

Собственик на ТикТок е китайската компания БайтДенс. Официално китайското правителство не контролира ТикТок. Неофициално - има огромно влияние върху платформата.

В средата на декември Републиканската и Демократическата партия в САЩ представиха общ законопроект за забрана на ТикТок. Това стана на фона на опасенията, че платформата може да бъде използвана от Пекин за шпиониране на американски граждани.

Директорът на ФБР Крис Рей каза, че ТикТок представлява заплаха за националната сигурност като приложение, собственост на Китай, „което не споделя нашите ценности“ и може да „манипулира съдържание“.

Събиране на данни

„Вредите от ТикТок са очевидни“, казва Тристан, който стана популярен с участието си във филма „Социална дилема“.

От една страна са наблюдението и събирането на данни. „Когато отваряте сайт от приложението ТикТок за iOS, те инжектират код, който може да наблюдава всяко въвеждане от клавиатурата. ТикТок също има код за наблюдение на всички докосвания, като щракване върху бутони или връзки“, написа през август бившият инженер на Гугъл Феликс Краузе.

Това означава, че ТикТок научава всяка дума за търсене, парола и информация за кредитна карта. ТикТок признава, че има този код, но казва, че го използва за отстраняване на грешки и неизправности.

От компанията отричат да изпращат данни в Китай и да сътрудничат на китайското правителство.

Управление на съзнанието

Според Тристан получаването на тези данни е по-малката беда. По-голямата е влиянието върху културата и ценностите на цели общества в перспектива.

„В тяхната [китайска] версия на ТикТок, ако си под 14 години, те ви показват научни експерименти, които да правите вкъщи, музейни експозиции, патриотични и образователни видеа, като ограничението е 40 минути на ден“, казва Тристан.

ТикТок в Китай има работно време и „затваря“ за деца в 22 часа.

Другата версия няма нищо общо с образованието. Тристан го нарича „опиат за масите“, който може да се ползва неограничено, а съдържанието промотира културата на инфлуенсърите и нарцисизма.

Западната версия на ТикТок промотира културата на инфлуенсърите и нарцисизма

"Първото нещо, което съсипва [психиката], най-ефикасната мрежа за това сред децата и подрастващите - това е ТикТок, каза в началото на декември френският президент Еманюел Макрон на среща със специалисти по ментално здраве сред младежите. Той определи платформата като „заблуждаващо наивна“ и водеща до пристрастяване.

"Предизвиквам ви да откриете съдържание за това, което се случва в Синцзян или другаде", каза Макрон, имайки предвид репресиите и принудителния труд, на които са подложени представители на уйгурската общност в този район в Северозападен Китай.

Геостратегическо оръжие

Алгоритъмът на ТикТок може да манипулира дневния ред на обществото, да насочва вниманието към определено мнение и събитие и да променя нагласите на хората.

Тристан дава пример с евентуално нахлуване в Тайван от Китай. „Те [Китай] биха могли да вземат най-популярното информационно приложение в света, наречено ТикТок, и избирателно да усилят западните гласове, които казват: „Е, Тайван винаги е бил част от Китай. Тук наистина няма проблем. Вижте всички неща, които направиха САЩ [досега] и всички тези войни, които не стигнаха доникъде".

Забраната на ТикТок не е решение
Тристан Харис

Така първата вреда около данните се прибавя към втората вреда около манипулацията. Усилващият ефект може да преобръща политики. „Данните са това, което захранва алгоритъма на ТикТок, който [алгоритъм] след това се използва за манипулиране на нашето мислене“, казва Тристан.

Въпреки своята теза за пагубното влияние на приложението, той е против забраната на ТикТок. Според него тя би довела до много странични ефекти, в това число и геостратегически. „Помислете само за реакцията на американската младеж, когато им отнемете нещото, в което прекарват цялото си време. И ако съм Китай, точно това бих искал“, казва Тристан.

Той сравнява ТикТок с перфектното пристрастяващо лекарство, заради което хората могат да се разбунтуват срещу правителството.

ТикТок е под засилено наблюдение от Вашингтон през последните седмици. Предишната администрация - тази на Доналд Тръмп - направи опит да забрани използването на платформата в САЩ.

XS
SM
MD
LG