Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Става дума за милиони евро". Как ски курортите в Европа се справят с високите цени на тока


Скиор се вози на лифта в австрийския курорт Ишгъл.
Скиор се вози на лифта в австрийския курорт Ишгъл.

Глобално затопляне, все по-малко сняг, пандемия, а сега и енергийна криза. Последните няколко години се оказаха трудни за ски курортите. Как високите цени на тока ще променят този сезон?

Дива природа, зареждащи гледки, чист въздух и зимни спортове. Това са само част от причините, заради които много хора избират планината за почивка през зимата.

В някои от курортите в Западна Европа обаче все по-малко може да се разчита на естествения сняг. А на фона на енергийната криза изкуственият изглежда като все по-скъпо удоволствие.

В началото на 2022 г., когато изглеждаше, че пандемията от коронавирус е към своя край и животът ще се върне към нормалните си темпове, Русия нахлу в Украйна. Освен всички човешки жертви, войната донесе и икономически последствия. Едно от тях е високата цена на електрическата енергия.

Същата енергия, от която се нуждаят ски лифтовете и машините за правене на сняг. Това кара ски курортите в Западна Европа да прибягват към различни методи за намаляване на използваното електричество.

Покачване на температурите

Температурите в Алпите се покачват с около 0,3 °C на десетилетие - около два пъти по-бързо от средното за света, пише Ройтерс.

Там зимата на 2021 г. носи сравнително малко снеговалежи. Същевременно летата стават все по-горещи. По време на гореща вълна през юли 2022 г. височината, на която водата замръзва, достига рекордните 5 184 метра. Нормалното лятно ниво е между 3 000 и 3 500 метра.

"На височина под 2 000 метра няма бъдеще за ски", казва пред АФП Жан-Мари Мартен, управител на курорта Валоар във френския регион Савоя.

Заради липсата на сняг и покачването на температурите Валоар затваря 10 писти на по-ниската надморска височина и отваря четири нови на по-високата.

Засега повечето писти в Западна Европа разчитат на изкуствения сняг, който се нуждае от огромни количества вода. За да започне производството му, са необходими достатъчно ниски температури. На фона на енергийната криза в цяла Европа обаче големите количества енергия, които се изразходват в този процес, се превръщат в допълнителен проблем.

Големи потребители на ток

"Не може да се оспори фактът, че сме голям потребител на енергия и следователно сме обект на критичен контрол", казва Гюнтер Зангерл пред Дойче Веле.

Той е главен изпълнителен директор на компания за планински лифтове в австрийския ски курорт Ишгъл.

През септември австрийското правителство призова гражданите да намалят потреблението си на енергия с 11% в рамките на плана за пестене на енергия "Мисия 11".

"От нас се очаква да дадем своя принос", казва Зангерл.

Затова през този сезон лифтовете ще се движат по-бавно, а използваното осветление ще бъде намалено. Нагревателите на седалките ще бъдат изключени, а външният басейн в спа центъра няма да бъде затоплян.

Изглед от френския ски курорт Вал Торенс.
Изглед от френския ски курорт Вал Торенс.

Избягването на ненужни енергийни разходи всъщност е и едно от условията в Австрия за получаване на държавна помощ за електроенергията.

"Като цяло можем да спестим около 10%, без да се налага гостите да жертват комфорта си", казва Зангерл.

Той изчислява, че в Ишгъл около 40% от общото потребление на енергия се използва за производството на изкуствен сняг. От него обаче трудно може да се спести, тъй като пистите трябва да са добре покрити.

В Гармиш-Партенкирхен, в подножието на най-високата планина в Германия – Цугшпице, планират по-амбициозни икономии. Там ще се използва изкуствен сняг, само когато е абсолютно наложително, а външните отоплителни уреди в баровете на ски зоната ще бъдат изключени.

Три до шест пъти по-високи цени за ток

В Австрия се наблюдават и други подходи. Ски курорти като този в Кицбюел ще съкратят работното си време и ще намалят капацитета на лифтовете. Там ще увеличат и производството на сняг при по-ниски температури, като така ще спестят енергия от изстудяването на водата.

Кицбюел планира да пуска лифтовете си с около два часа по-малко на ден, като отваря малко по-късно и затваря по-рано.

"Очакваме, че разходите ни за електроенергия ще се увеличат поне двойно през този сезон", казва пред АФП Антон Боднер, ръководител на дружеството "Бербан Кицбюел". "Става дума за милиони евро."

Редица ски курорти във Франция също обещават да ограничат производството на изкуствен сняг и да намалят отоплението в сградите. Сред тях са най-високият ски курорт в Европа - Вал Торенс, както и Шамони, който се намира близо до швейцарската граница, пише АФП.

В Шамони лифтът ще се движи с 10% по-бавно, когато не е натоварено. Лифтовете ще станат още по-бавни, ако курортът получи предупреждение, че доставките на електроенергия не могат да задоволят търсенето.

Александър Молен председателства асоциацията на френските ски курорти. Той казва пред АФП, че цените за електроенергия през 2023 г. може да се увеличат от три до шест пъти спрямо предходната година.

"В рамките на инфлацията"

Разходите за електроенергия в зимните курорти се увеличават, а това означава, че цените за клиентите ги следват.

В Гармиш-Партенкирхен картите за лифт ще струват с около 10% повече тази година. Освен това местата за паркиране в долината вече няма да са безплатни. В Ишгъл цените на картите също ще се увеличат.

Според Франц Хьорл от Австрийската асоциация на кабинковите лифтове увеличението на цените е "в рамките на инфлацията". Ако новите цени бяха определени въз основа на високите разходи за енергия, те щяха да бъдат значително по-високи, казва той за Дойче Веле.

Във Вал Торенс, Франция, цените на лифт картите също ще се увеличат с около 5 %, а служителите ще се извозват до работното им място 10 минути преди отваряне, а не 1 час по-рано както преди. Освен лифт картите обаче, хотелиерите и ресторантьорите също повишават цените си, за да покрият по-високите сметки за отопление и осветление.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG