Връзки за достъпност

Извънредни новини

Добре по Гергьовден и перфектно за Коледа. Кои са почивните дни на 2023 г.


Но най-голямото струпване на неработни дни е в края на 2023 г.

2023 година предлага два периода, в които с минимум отпуски може да се получат дълги почивни дни - около Гергьовден и Коледа. Но това не са единствените възможности.

Предстоящата година ще съдържа 248 работни и 117 почивни дни, от които 14 са официални празници.

Най-много ще бъдат работните дни през август – 23, а най-малко през април и декември – 18.

Възможности за дълги почивки с по-малко дни от годишния отпуск обаче има и през месеците май и септември. Тогава с 10 дни отпуск могат да се оформят три по-големи почивки за общо месец.

Първият официален почивен ден е още в началото на годината на 1 януари. Тъй като това е неделя, 2 януари също е почивен ден.

Следващият официален празник е Денят на Освобождението 3 март, който се пада в петък и дава възможност за дълъг уикенд.

През 2023 година Великден е на 16 април, а празничните и почивните дни са между 14 и 17 април.

Като добра възможност за оформяне на дълга почивка с по-малко използване на отпуск изглежда периодът в края на месец април и началото на месец май. Между 29 април и 8 май се събират общо 6 почивни дни – два уикедна, заедно с 1 и 6 май – Денят на труда и Гергьовден. Така четири дни отпуск могат да се превърнат в 10 дни ваканция.

Следващият официален празник е на 24 май, който се пада в сряда.

Подобно на май, в началото на септември могат да се комбинират и двата уикенда около Деня на Съединението 6 септември, който се пада в сряда. Тогава 4 дни от годишния отпуск могат да се превърнат в общо 9 почивни дни.

Денят на Независимостта 22 септември е в петък и дава нова възможност за дълъг уикенд.

Но най-голямото струпване на неработни дни е в края на годината. В периода между 23 декември (събота) и 1 януари (понеделник) ще се съберат общо осем почивни дни, защото Бъдни вечер се пада в неделя и това води до допълнителен почивен ден в сряда, 27 декември. Работни са само 28 и 29 декември, но ако имате запазени два дни отпуск, може да се получи ваканция от 10 дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG