Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Резултати по всички теми". Путин и Лукашенко разговаряха в Беларус


Руският президент Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко се ръкуват преди срещата си в Минск, 19 декември
Руският президент Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко се ръкуват преди срещата си в Минск, 19 декември

Президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин проведоха разговори в Минск в понеделник.

Това е първото посещение на Путин в Беларус от повече от три години насам. То се провежда на фона на спекулации, че руският президент може да се опита да окаже натиск върху Минск да се присъедини към Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Лукашенко е казал на Путин, че основните въпроси в двустранните им отношения в последно време са отбраната и сигурността.

"Трудните времена изискват от нас политическа воля и съсредоточаване върху постигането на резултати по всички теми от двустранния дневен ред", е казал Лукашенко по време на срещата.

От офиса на Лукашенко съобщиха по-рано, че двамата ще проведат разговори на четири очи, както и по-широки преговори с министрите си по въпросите на интеграцията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли спекулациите, че Русия ще окаже натиск върху западната си съседка да започне война срещу Украйна.

Посещението се състоя часове след като руските сили атакуваха електропреносната мрежа и друга инфраструктура в района на украинската столица Киев с помощта на дронове "камикадзе" при нападение рано сутринта.

Други спекулации във връзка с посещението на Путин в Минск предполагат, че руският лидер може да се опитва да отвлече вниманието на военното ръководство на Украйна и да отклони силите ѝ от ожесточените боеве на изток и да ги насочи към границата с Беларус на север.

Украинският генерал-лейтенант Серхий Наев каза в неделя, че двамата лидери вероятно ще обсъдят "по-широкото участие" на беларуските военни във войната. Малко преди заминаването на Путин Песков определи подобни твърдения като "неоснователни" и "глупави".

Съобщава се, че министърът на отбраната Сергей Шойгу също е в Минск за срещи с беларуския си колега.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в неделя, че Украйна се "подготвя за всички възможни" развития на събитията, включително за нападение, идващо от беларуска територия.

"Защитата на нашата граница, както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет", каза той във вечерното си видеообръщение.

В момента Русия обучава хиляди свои военнослужещи в Беларус, тъй като няма достатъчно съоръжения на своя територия. Експерти твърдят, че Русия може да ги подготвя за мащабна офанзива в началото на следващата година.

В понеделник информационната агенция Интерфакс цитира руското Министерство на отбраната, според което Русия и Беларус ще провеждат съвместни учения, като не бяха посочени подробности.

"Окончателната оценка на боеспособността и бойната готовност на подразделенията ще бъде дадена... след провеждането на батальонните тактически учения", предава агенцията.

Русия използва теритурията на Беларус, която има обща 1000-километрова граница с Украйна, за да нахлуе и от север в началото на инвазията. Беларуската армия не са участвала в сраженията до момента.

Русия е изправена пред предизвикателство във връзка с човешкия ресурс след 10 месеца силна съпротива от страна на Украйна. Американският генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза през ноември, че "доста над" 100 000 руски войници са били убити или ранени във войната. Оттогава Русия продължава да търпи тежки загуби в Донбас.

През септември Путин свика 300 000 резервисти на фона на успешната контраофанзива на украинските сили.

Беларуският авторитарен лидер е на власт от 1994 г. Той се сблъска с най-голямото недоволство срещу управлението си през 2020 г. след президентските избори, които опозицията определи като фалшифицирани.

Тогава десетки хиляди граждани излязоха по улиците в продължение на месеци, за да призоват Лукашенко да се оттегли. Той отговори на исканията им с жестоки репресии, които предизвикаха мащабни санкции от страна на САЩ и Европа и изолираха режима му.

През следващите две години Лукашенко пътува до Русия, за да се срещне с Путин повече от десет пъти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG