Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Инвестиция в глобалната сигурност." Зеленски призова Конгреса да продължи помощта за Украйна


Володимир Зеленски говори пред американския Конгрес
Володимир Зеленски говори пред американския Конгрес

Украинският президент Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ и американския народ да не спират финансовата и военната подкрепа за Украйна. Той направи това в реч на съвместно заседание на Сената и Камарата на представителите в сряда.

“Отбраната на Украйна не е само за живота, свободата и сигурността на украинците”, каза в 25-минутната си реч Зеленски. “Тя ще определи дали ще има демокрация за украинците и американците”.

Зеленски пристигна в САЩ в сряда и се срещна с американския президент Джо Байдън. Това е първото му посещение в чужбина от началото на войната, която Русия започна срещу Украйна. По време на визитата беше обявен нов пакет военна помощ за Украйна, който за пръв път съдържа системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”.

Посещението на Зеленски идва на фона на предстоящото гласуване в Конгреса на законопроект, който предвижда допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара през следващата година.

В речта си украинският президент каза, че страната му ще победи във войната, но изтъкна, че американската военна и финансова помощ е ключова за постигането на тази цел.

“Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация”, каза още Зеленски. Той направи паралелни между войната в Украйна и събития от историята на САЩ и подчерта, че битката е за свободата и демокрацията.

Членовете на Kонгреса поздравиха Зеленски с бурни ръкопляскания в залата. Трима от тях издигнаха голямо украинско знаме при влизането му. Това не е първата реч на Зеленски пред Конгреса от началото на войната, която Русия започна преди 10 месеца, но за пръв път той беше там на живо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG