Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сараево поиска от София арестуван бивш съветник на лидера на босненските сърби


Драган Вучетич е бивш съветник на настоящия президент на Република Сръбска Милорад Додик.
Драган Вучетич е бивш съветник на настоящия президент на Република Сръбска Милорад Додик.

Босна и Херцеговина е поискала от България екстрадицията на Драган Вучетич, бивш съветник на настоящия президент на Република Сръбска и лидер на босненските сърби Милорад Додик. Това потвърдиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието пред Свободна Европа.

Според неофициална информация от МВР Вучетич е бил арестуван в България през ноември, тъй като е обявен за международно издирване от Босна и Херцеговина. Причината е, че е обвинен в злоупотреба със служебно положение. Оттогава той се намира в българския арест.

На 2 декември Окръжният съд в Баня Лука изпраща на босненското правосъдно министерство документите, въз основа на които страната да поиска от български власти екстрадицията на Вучетич. По-късно същия месец те са изпратени на София.

Българското правосъдно министерство е изпратило искането на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която трябва да задвижи процедурата по екстрадицията на Вучетич. За да бъде върнат на Босна и Херцогивна, българският съд трябва да разгледа и да уважи искането.

Драган Вучетич е бивш ръководител на държавното дружество "Никола Тесла". Той беше заподозрян в злоупотреба със служебно положение и измама, докато е заемал този пост през 2015 г.

Според обявените тогава от криминалната полиция на Република Сръбска данни от предполагаемите действия на Вучетич са настъпили щети за около половин милион евро. Обвинението му твърди, че той е извършвал престъпната си дейност в периода между 9 октомври 2012 г. и 24 март 2014 г.

Компанията "Никола Тесла", базирана в Баня Лука, беше основана на 4 октомври 2012 г. и е 100 процента собственост на правителството на Република Сръбска. Впоследствие името е променено на "Битекс" със седалище в Билеча, в южната част на Херцеговина.

През май 2013 г. Желка Цвянович и Милорад Додик, тогава министър-председател и президент на Република Сръбска, заедно с Вучетич откриват текстилната фабрика "Битекс", обявявайки,ч е в нея ще бъдат наети 200 работници.

Тогава Додик казва, че това е "много важен ден за Билеча и, че капацитетът за нова заетост е демонстриран във време, когато мнозина губят работата си".

По думите на Вучетич пък това е "най-модерно оборудваният център в Европа с най-модерна технология", който вече разполага с "бизнес партньори от Германия".

През 2016 г. дружеството получава и заем от Банката за инвестиции и развитие на Република Сръбска. Впоследствие обаче одитори установяват загуби за милиони, а работниците в Билеча стачкуваха месеци наред заради неизплатени заплати.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG