Връзки за достъпност

Извънредни новини

Билборд, посветен на доброволците в подкрепа на Украйна, е окачен пред руското посолство


Визията на наградата "Човек на годината" за 2022 г. на Българския хелзинкски комитет (БХК) на фона на Руското посолство в София, България
Визията на наградата "Човек на годината" за 2022 г. на Българския хелзинкски комитет (БХК) на фона на Руското посолство в София, България

Билборд със специалната визия на наградите "Човек на годината"на Българския хелзинкски комитет (БХК) беше разположен срещу посолството на Руската федерация в София. Той е посветен на доброволците в помощ на Украйна, които тази година получиха наградата.

Организаторите от БХК призовават минаващите край него да се снимат и да качат снимката си в социалните мрежи с хаштаг #БГподкрепяУкрайна в знак на признание към доброволците, активистите и организациите, които работят в подкрепа на Украйна и украинските бежанци в България.

Билбордът ще е там от понеделник до 8 януари. Автор на визията е украинската илюстраторка Вики Книш.

В прессъобщение БХК припомня, че наградите бяха връчени на специална церемония в навечерието на Международния ден на правата на човека.

„Агресията на Русия, наред с убийствата, нараняванията и разрушенията, които предизвика, породи безпрецедентна в следвоенната история на Европа бежанска вълна. За наша чест и за разлика от предишни подобни бежански вълни, украинските бежанци бяха посрещнати с разбиране, съчувствие и подкрепа от голямото мнозинство българи“, каза по време на награждаването председателят на журито Красимир Кънев.

За да стигне признанието към доброволците в подкрепа на Украйна до възможно най-много от тях, организаторите приканват всеки, който има възможност, да си направи снимка с билборда и да я качи

Билбордът ще остане с визията до 8 януари 2023 година.

Наградите "Човек на годината" са учредени през 2008 г. и се връчват на 10 декември - Световният ден на правата на човека, или близка до него дата .

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG