Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елизабет II, дългата ръка на невидимата власт


Елизабет II
Елизабет II

Елизабет II

кралица на Великобритания (1926 – 2022)

Произход: Англия, кралското семейство

Образование: домашно - история, езици, литература, музика, право и конституционна история

Интереси: политика, пътешествия, музика, кучета, коне, плуване

Известна с: живота и присъствието си в света, най-дълго управлявалият британски монарх, най-дълго управлявалата жена-монарх в историята

Трудно се пише за живота на Елизабет II, която е почти на 100 и вече би рекордите за дълго управление и възраст на действащ монарх - но да поиграем на въпроси и отговори.**

Има ли британската кралица реална власт? Първо, британците не са граждани, а поданици на Нейно Величество. Второ, кралицата може да назначава премиер и три пъти през годините го прави. Трето, политически тя е неутрална, но може „да предупреждава и съветва“ министри. Четвърто, има „кралски прерогативи“, 4 основни - да приема закони, да раздава награди, да подписва международни договори и да обявява война. И Елизабет ги ползва. През 1972 подписва британското членство в Европейската икономическа общност, за да се заобиколи бавният Парламент. После пък лично обявява война на Аржентина за Фолклендските острови.

Кралицата обаче има и много невидима власт. 70 години тя всеки вторник се среща с действащия премиер. Те не просто пият чай, Чърчил казва: „Съветвам моя наследник да си подготвя добре домашното преди аудиенцията при кралицата“.

Какво е Британска общност и по какво се различава от Британската империя? Чърчил трудно се примиява с разпадането на Британската общност, което става след Втората световна война, но нещата намират подходяща форма и сега Британската общност, чиято глава е кралицата, се състои от 53 държави. Елизабет одобрява трансформацията: „Това е изгодна и цивилизована метаморфоза“.

Държавите от британската общност имат близки политически, икономически, военни и други връзки, плюс две общи икони – кралицата и английският език. Елизабет получава около 60 000 писма годишно от почитатели и отговаря лично на най-интересните.

Откъде тръгва Елизабет? Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена през 1926 в Лондон. Тя сама се нарича Лилибет, а дядо си, краля - „Дядо Англия“. Лилибет обича коне и кучета, плува, язди велосипед и свири на пиано. Тя е живо и умно дете, с чувство за ред и отговорност, а Чърчил казва: „Около нея витае аура на власт и рефлективност, което е изумително за едно бебе.“ Лилибет получава домашно образование основно по история, езици, литература и музика.

Като дете е трети, а после втори наследник, взима уроци по право и конституционна история. През войната преживява всички опасности и през 1940, на 14, казва в радио-обръщение по ВВС: „Ние също понасяме своя дял от опасността и тъгата на войната. Знаем, че накрая всичко ще е наред“.

През войната работи като шофьор и механик в Помощната териториална служба, а две години след това, Лилибет се омъжва за своя чаровен принц?

Кой е принц Филип и какво носи на Елизабет? Лилибет е на 8, когато за първи път среща Филип, принц на Гърция и Дания, но се влюбва на 13, при третата им среща. Той също се захласва и обявяват годежа, когато тя навършва 21.

Принц Филип е „човек без дом и кралство“, но кралят не отказва брак с него на любимата си дъщеря. В замяна, Филип се отказва от датските и гръцките титли, от православен става англиканец и взима майчината фамилия Маунтбатън. Ден преди сватбата става „херцог на Единбърг“.

Сватбата е през 1947 в Уестминстърското абатство. Британия е още в криза и церемонията е скромна - принцът се жени във военна униформа, а дрехите на принцесата са от платове по купонната система.

Освен любов, двамата имат в изобилие чувство за хумор, особено Филип. Когато реже лента в Канада, той изръсва: „Откривам това нещо, каквото и да е то“. В Китай съветва британски студент да не стои дълго, за да не му се цепнат очите, а в Шотландия пита автоинструктор: „Как удържите тези хора да не пият достатъчно дълго, че да си вземат шофьорския изпит?“ Не прощава дори на Елизабет. На коронацията той застава до нея и деликатно пита: „Скъпа, откъде изкопа тази шапка?“

Кога и как става коронацията на Елизабет II? През 1952, в Кения, Елизабет и Филип научават за смъртта на Джордж VI и тя е обявена за кралица. Подготовката за коронацията продължава над година. През юни 1953, на церемония в Уестминстър, която за първи път се предава на живо по телевизията, принцеса Елизабет се превръща в кралица Елизабет II пред 8 251 официални гости от 129 държави и територии. За съжаление - не бях там, не ядох, не пих и не се веселих три дни, както повечето поданици. Според проучване от 2018, 76 на сто от британците са позитивни към Баба, както понякога галено я наричат.

Наистина ли всичко е щастие в живота на Елизабет II? Още преди коронацията, принцеса Маргарет казва, че иска да се омъжи за Питър Таунсенд. Той не е благородник, с 16 години е по-възрастен, разведен, с две деца. Ако Елизабет разреши брака, ще загуби популярност, ако забрани - ще наскърби любимата си сестра.

На 26, кралицата подхожда мъдро като Соломон – моли Маргарет да отложат сватбата и обещава след коронацията да даде разрешение. Но праща Питър в Европа и любовта на влюбените не оцелява.

След 4 години Елизабет получава първи публични критики, а през 1981 оцелява в два атентата. 1992 завинаги остава „ужасната година“. Тогава се надига републиканска вълна, принц Андрю и принцеса Ана се развеждат, в Германия замерят Елизабет с развалени яйца и има пожар в замъка Уиндзор. После идва разводът на Чарлз и Даяна, нейната смърт в Париж, а сега вече и внукът Хари създава проблеми.

Що за човек е Елизабет II? Кралицата стриктно пази себе си за себе си, но ето някои факти. Сега тя е висока 155 см., тежи 58 кг., носи обувки №37 и обича дрехи и шапки в ярки цветове. „Ако облека бежово, никой няма да ме познае“ – казва.

И в кралските дела, и в личните, Елизабет е дисциплинирана и точна. По богатство е 372-ра във Великобритания, храни се умерено, сутрин - чай „Ърл Грей“ без мляко и захар, със зърнена закуска, на обед - салата с леко месо или риба, вечер - печено говеждо или агнешко.

А какво пие ли? Едни твърдят, че обича чаша шампанско, а други настояват на малък джин преди сън. Каквото и да е, и в това отношения тя е въздържана. Не и за чанти и обувки обаче, от които има стотици. Кралицата обожава кучета и още кара кола, макар не на публични места.

Мнозина смятат, че Елизабет ще доживее до над сто, но се знае, че при най-лошото действащият премиер ще чуе фразата: „Лондонският мост се срути!“

Чудя се обаче какво ли ще му кажат, ако Лондонският мост наистина се срути, а кралица Елизабет II, тази забележителна жена, си е още жива, здрава и все така влюбена в живота наоколо.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

** Този текст е писан няколко години преди кралица Елизабет II да почине от старост през 2022. Поне за мен обаче, споменът за нея като жива, чаровна и влиятелна жена, е далеч по-силен от идеята, че вече е отнесена от някаква си Смърт. Затова и не променям нищо в него.

XS
SM
MD
LG