Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина бившият папа Бенедикт Шестнадесети


Бенедикт Шестнадесети стана папа през 2005 г.

Бившият папа Бенедикт Шестнадесети почина в събота на 95-годишна възраст почти десетилетие, след като се оттегли от поста заради влошаващо се здраве. За това съобщи официално пресцентърът Ватикана.

"С прискърбие ви съобщаваме, че бившият папа Бенедикт Шестнадесети почина днес в 09:34 ч.", каза говорител на Ватикана.

Бенедикт беше папа по-малко от осем години. През 2013 г. той стана първият папа, който абдикира след Григорий Дванадесети през 1415 г., припомня Би Би Си.

Папа Бенедикт е сниман на 1 декември 2022 г. във Ватикана.
Папа Бенедикт е сниман на 1 декември 2022 г. във Ватикана.

В сряда папа Франциск каза, че наскоро го е посетил и призова вярващите да се молят за бившия папа Бенедикт, тъй като той е много болен.

Тялото на покойния папа ще бъде изложено в понеделник в базиликата "Свети Петър", където вярващите ще могат да се сбогуват с него, заяви Светият престол, цитиран от Ройтерс. Погребението ще бъде на 5 януари.

Бенедикт, чието рождено име е Йозеф Ратцингер, беше на 78 години, когато стана папа през 2005 г. Тогава той беше един от най-възрастните хора, избрани на поста в историята.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква беше изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

По-рано тази година бившият папа призна, че са били допуснати грешки при разглеждането на случаи на насилие, докато е бил архиепископ на Мюнхен между 1977 и 1982 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG