Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди за стотици загинали руски войници при експлозия в предградие на Донецк


 Украински войници подготвят оръдейни снаряди, преди да ги изстрелят към руските позиции в Донецка област на 1 януари.
Украински войници подготвят оръдейни снаряди, преди да ги изстрелят към руските позиции в Донецка област на 1 януари.

Украинската армия и редица публикации в проруски социални мрежи твърдят, че стотици наскоро мобилизирани руски войници са загинали при експлозия в импровизирана казарма в предградие на окупирания град Донецк в нощта на Нова година.

Ако бъде официално потвърден мащабът на жертвите, това може да се окаже една от най-смъртоносните случаи за руската страна от началото на войната. РСЕ/РС не може да потвърди информацията от бойното поле в районите на най-тежките сражения.

Отделът за стратегически комуникации на украинската армия съобщи в Телеграм на 1 януари, че атаката на "Дядо Коледа" е довела до "около 400 трупа" в окупираното училище ПТУ-19 в град Макеевка, като има и 300 ранени вражески войници.

В съобщението се казва още, че експлозията е "резултат от "небрежно боравене с отоплителни уреди", пренебрегване на мерките за сигурност и пушене на неуточнено място". Руското министерство на отбраната не е коментирало публично съобщенията.

Даниил Безсонов, високопоставен служител в окупираните от Русия части на Донецк, написа в Телеграм, че ракета е ударила Макеевка две минути след полунощ на Нова година. "На професионалното училище беше нанесен огромен удар от американските Himars", каза той.

В социалните мрежи руснаци изразиха възмущението си във връзка със случая и с неуспеха на руските военни да охранят окупираното професионално учебно заведение, където се предполага, че са се събрали новобранци в армията.

Руският провоенен канал "Царьград" посочи "стотици" загинали, а неофициалният канал "Оперативни доклади" съобщи, че са загинали 500 войници. Владимир Соловьов, руски водещ, написа в Телеграм, че "загубите са значителни... но дори не се доближават" до 400.

Твърденията идват на фона на масови руски атаки с дронове в различни части на Украйна през последните три дни, при които загинаха няколко души, а десетки бяха ранени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG