Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изнася почти двойно по-малко газ извън бившите съветски републики. Увеличава износа за Китай


Служител на "Газпром"
Служител на "Газпром"

Износът на руски газ за страни извън групата на бившите съветски републики е спаднал с 45,5% през 2022 г. Това сочат данни на газовия гигант "Газпром", оповестени в понеделник.

От изявление на "Газпром" става ясно, че износът извън Общността на независимите държави (ОНД) е възлязъл на 100,9 млрд. куб. м през 2022 г. в сравнение със 185,1 млрд. куб. м през 2021 г.

ОНД включва Русия и още 9 държави, които преди 1991 г. са влизали в състава на СССР. Украйна напуска огранизацията през 2014 г., когато Русия анексира черноморския полуостров Крим.

Преди 2022 г. Европа беше основният експортен пазар на Газпром. Доставките бяха драстично намалени вследствие на санкциите, които Западът наложи на Кремъл след началото на руската офанзива в Украйна през февруари.

Цялостното производство на природен газ от "Газпром" е намаляло с 20% през 2022 г., като общият обем е достигнал 412,6 милиарда кубически метра.

Износът се е увеличил значително към една държава - Китай. "От 1-ви януари сме на фундаментално ново ниво на доставки на газ за Китай", каза главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от Франс прес.

Преди седмица Милер каза по време на конференция, че "Газпром" е имал "много, много трудна" година вследствие на "пълната промяна на енергийните пазари" след въведените санкции.

Агенцията припомня, че през декември президентът на Русия Владимир Путин откри официално находището за природен газ Ковикта в Източен Сибир, откъдето ще може да изнася допълнитлни количества.

"Газпром" е един от най-големите производители на природен газ и сформира 11% от световното производство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG