Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Васална държава". Германия отказа да плати репарации на Полша за Втората световна война


Германският външен министър Хайко Маас (вдясно) и неговият полски колега Яцек Чапутович отдават почит на Стената на паметта във Варшава, докато отбелязват 75-ата годишнина от Варшавското въстание, 1 август 2019 г.
Германският външен министър Хайко Маас (вдясно) и неговият полски колега Яцек Чапутович отдават почит на Стената на паметта във Варшава, докато отбелязват 75-ата годишнина от Варшавското въстание, 1 август 2019 г.

Германия е отказала да преговаря с Полша за изплащането на репарации за щетите, нанесени на страната по време на Втората световна война. Това съобщи министерството на външните работи на Полша късно във вторник.

Полша оценява своите загуби от Втората световна война, причинени от Германия, на 6,2 трилиона злоти (1,4 трилиона долара). Берлин обаче многократно е казвал, че смята всички финансови искове, свързани с войната, за уредени.

"Според изявлението на германското правителство темата за репарациите и компенсациите за военните загуби е затворена и то не възнамерява да започва преговори по този въпрос", се казва в съобщението на полското външно министерство, разпространено във вторник.

Говорител на външното министерство на Германия каза, че позицията на страната идва в отговор на писмо, изпратено от Полша по темата през октомври.

"Този отговор показва абсолютно неуважително отношение към Полша и поляците", каза Аркадиуш Муларчик, заместник външен министър на Полша.

"Германия не води приятелска политика към Полша, те искат да изградят своя сфера на влияние тук и третират Полша като васална държава", добави още Муларчик.

Около шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, са убити по време на Втората световна войната, а Варшава е изравнена със земята след Варшавското въстание през 1944 г., при което загиват около 200 000 цивилни.

През 1953 г. тогавашното комунистически управление на Полша се отказва от всички претенции за военни репарации под натиска на Съветския съюз.

Според управляващата в момента в Полша националистическа партия "Право и справедливост" това споразумението е невалидно.

Партията възобнови призивите за репарации, откакто пое властта през 2015 г., и превърна темата за жертвата на Полша по време на войната в централна част от своята политическа реторика.

Берлин обаче нееднократно е казвал, че смята темата за затворена. На съвместна пресконференция с полския външен министър Збигнев Рау миналия октомври външната министърка на Германия Аналена Бербок каза, че болката, причинена от Германия по време на Втората световна война, е била "предадена през поколенията" в Полша, но че въпросът за репарациите е приключен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG