Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина художникът Любен Зидаров


Любен Зидаров
Любен Зидаров

На 99-годишна възраст почина художникът Любен Зидаров. Това съобщиха от Съюза на българските художници (СБХ) в сряда. Зидаров е известен с десетилетната си работа в сферата на живописта и илюстрациите на детски книги.

"На 3 януари 2023, година преди да навърши 100, почина Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения", написаха от СБХ.

"Активен художник до последните си дни, той ни вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор. Ще го помним. Поклон пред светлата му памет", написаха още от СБХ.

Зидаров работи в продължение на седем десетилетия, като рисува илюстрациите към някои от най-обичаните детски книги, с които израстват няколко поколения - "Том Сойер" на Марк Твен, "Приказки от цял свят" на Николай Райнов, "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Приказки на Шехеразада", "Морското вълче" на Майн Рид.

"Том Сойер", илюстрации на Любен Зидаров
"Том Сойер", илюстрации на Любен Зидаров

По думите на самия Зидаров неговата "любов за цял живот" остава Ханс Кристиан Андерсен. Той рисува илюстрациите към Андерсеновите приказки цели пет пъти.

Зидаров е роден през 1923 г във Велико Търново. Завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. Дълги години работи като илюстратор на детските списания "Септемврийче", "Пламъче" и "Славейче". От 1967 до 1970 г. е главен художник на издателство "Народна младеж", впоследствие оглавява Творческия фонд на СБХ, през 90-те е председател и на самия съюз.

Носител е на редица награди, сред които сребърен и златен медал от Международната изложба на книгата в Лайпциг, наградата "Борис Ангелушев" на СБХ за илюстрация, орден "Кирил и Методий" – I степен, отличието "Златен век" на Министерството на културата.

През май 2022 г. беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия, което се дава за изключителни заслуги към развитието на науката, образованието, културата и обществения живот.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG