Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Харесва ми нещата да бъдат непредвидими“. Тил Линдеман, който разбива табутата и гори на сцената


Тил Линдеман по време на концерт на Rammstein в Москва през 2010 г.
Тил Линдеман по време на концерт на Rammstein в Москва през 2010 г.

Фронтменът на германската банда Rammstein Тил Линдеман е познат с шокиращите си текстове за песни и брутално поведение на сцената. Понякога толкова гротескно, че само феновете на Rammstein могат да го понесат. Но те знаят какви послания се крият зад това. На 4 януари Тил Линдеман навърши 60 години.

Точно на рождения ден на музиканта един от неговите фенове сподели в Инстаграм, че му е направил паметник, който е поставил пред къщата в Рощок, в която Линдеман е живял преди години. В рамките на 24 часа обаче този паметник е откраднат.

Тил Линдеман е роден на 4 януари 1963 г. в Лайпциг, който по това време се намира в Германската демократична република (ГДР). Баща му Вернер Линдеман е писател, а майка му и Бригите Хилдегард Линдеман е журналистка. Тил има сестра, която е с 6 години по-малка от него.

Талантът му да пише се проявява рано. Когато е 9-годишен, Тил написва първата си поема. Като дете той има и други таланти. Много добър плувец е и като тийнейджър дори е избран да участва в Олимпийските игри през 1980 г. за отбора по плуване на ГДР. Но по време на подготовката, през 1978 г. във Флоренция, Тил се измъква от лагера, за да разгледа града и това е причината да го дисквалифицират. Има и друга версия, според която той получава травма и това възпрепятства участието му в Олимпийските игри, които през 1980 г. се провеждат в СССР.

След като се отказва от професионално развитие в плуването известно време Тил работи като дърводелец и уредник в галерия, преди да се насочи окончателно към музиката. Първоначално става част от ъндърграунд музикалната сцена на Източна Германия. Първата му група се казва First Arsch. В нея Тил свири на барабани и пее. Рихард Круспе и Паул Ландерс, с които по-късно основават Rammstein, също са част от бандата. През 90-те години Линдеман започва да пише и текстове. Мести се в Берлин и през 1994 г. се ражда Rammstein. Другите членове на групата са Кристиан Лоренц, Кристоф Шнайдер и Оливер Ридел.

Rammstein
Rammstein

Те са най-успешната и популярна германска група, която има милиони фенове по целия свят.

Първият им албум "Herzeleid" излиза през 1995 г. и бързо оглавява музикалните класации в Германия. Но още с него Rammastein предизвикват критики и противоречиви тълкувания от медиите. На обложката на албума членовете на бандата се снимат голи от кръста нагоре, а телата им са обилно намазани. Някои вестници тогава пишат, че музикантите се представят като "Herrenmenschen", което е нацисткият термин за раса, която превъзхожда останалите хора. Китаристът на бандата Рихард Круспе казва, че тези твърдения са „глупави“.

За музиката на групата Тил Линдеман казва пред музикалния канал VIVA през 1997 г.

“Всъщност става дума за правене на крещящо изявление, но облечено в алегории. Малко цветущо, като старите хитове от 60-те, в които се казва: „Ще остана с теб тази вечер“, но всички знаят, че това означава, че искат да правят тежък секс.“

Всъщност думите „любов“ и „сърце“ са двете, които статистически се срещат най-често в текстовете на Rammstein, пише Дойче Веле.

Тил Линдеман и Rammstein просто обичат „да флиртуват“ с табутата.

"Харесва ми нещата да бъдат непредвидими", казва Тил.

Обичайната му практика за писане на текстове е да седне на пейка сред природата, да извади лаптопа си и да започне да пише стихове по вече композирана музика. Така всяко нещо, което види или чуе, всеки странен човек могат да се превърнат в тема за следващата песен на бандата.

През последните години Тил Линдеман много рядко дава интервюта. Той предпочита да казва и показва всичко на сцената. И като казваме всичко, имаме предвид наистина всичко. Концертите на групата са зрелищно шоу, в което Тил винаги „гори, но не изгаря“. Пиротехниката е важна част от спектаклите. След няколко инцидента на сцената, Тил решава, че е трябва да мине специално обучение по пиротехника и сега продължава да показва тези си умения на всеки концерт.

Тил Линдеман по време на Wacken Open Air Festival 2013 г.
Тил Линдеман по време на Wacken Open Air Festival 2013 г.

През 2002 г. Тил Линдеман издава първата си книга с поезия „Messer”, а през 2013 г. е публикувана и втората "On Quiet Nights".

Поезията му е превеждана на няколко езика. И тя, както текстовете на песните на Rammstein, поражда противоречиви мнения.

Преди началото на войната в Украйна, Тил Линдеман и групата му изнасят редица концерти в Русия. Той дори участва със свой солов проект във военен музикален фестивал на Червения площад в Москва през 2021 г.

Тил Линдеман пее на международния военен музикален фестивал на Червения площад в Москва, септември 2021 г.
Тил Линдеман пее на международния военен музикален фестивал на Червения площад в Москва, септември 2021 г.

По време на един от концертите си в Москва, Русия през 2019 г. Rammstein отново стават повод за скандал. Тогава Паул Ландерс и Рихард Круспе се целуват на сцената.

Това се случва, докато групата изпълнява парчето "Auslander" и е акт на протест срещу анти ЛГБТ законите в страната.

Оказва се, че това е част от "похода на Rammstein срещу хомофобията" и те изпълняват този "ритуал" на няколко свои концерта в Европа - в Барселона, в Москва, а по време на концерта си в Полша момчетата от бандата развяват знамена с цветовете на дъгата - символ на гей движението, от лодки, с които плуват в публиката. По време на настоящите си концерти Rammstein развяват знамето на Украйна от лодките, с които „плуват в публиката“.

Инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. променя много неща и за Тил и групата. Линдеман отменя всичките им планирани концерти в Русия.

През март 2022 г. в изявление на немски, украински и руски, групата каза, че е особено натъжена от страданието на украинците.

"Всеки член на групата има различен опит с двете страни. Всички музиканти имат приятели, колеги, партньори и фенове в Украйна и Русия."

Групата каза, че е наясно с отчаянието, което много руски фенове изпитват заради действията на тяхното правителство, и искат да "напомнят на хората за човечността, която руските и украинските граждани споделят".

Линдеман се присъединява и към доброволците, помагащи на централната жп гара в Берлин, когато там пристигнат много украински бежанци.

През април 2022 г. излезе албумът на Rammstein “Zeit” (от немски език „Време“). Това е осмият студиен албум на групата и е най-продаваният албум в Германия за годината.

В момента Тил Линдеман е на турне с Rammstein, което ще приключи през август 2023 г.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

XS
SM
MD
LG