Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не може да прибере от Украйна военен самолет, изпратен за ремонт преди година 


Български военен самолет Ан-30
Български военен самолет Ан-30

Войната в Украйна възпрепятства връщането в България на военен самолет Ан-30, изпратен там преди година за ремонт. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БНР.

Машината се намира в Украйна от януари 2021 г., където е трябвало да премине през ремонт на двигателите. Самолетът е произведен през 1975 г. и поправката е трябвало да удължи експлоатацията му с поне 7 години.

“Украинската страна продължава да твърди, че в момента условията са, грубо казано, неподходящи. Вероятността самолетът да бъде поразен във въздуха е огромна и те не искат да поемат този риск”, заяви Стоянов.

Той е поставил въпроса за връщането на самолета в България по време на посещението си в Украйна преди празниците, но все още няма решение по въпроса.

“Нашите инвестиции там са гарантирани от украинската страна. Въпреки тяхното желание тези гаранции да бъдат опростени бяхме категорични в министерството на отбраната, че такива гаранции няма как да не бъдат сключени, за да бъде защитен финансовият интерес на България”, добави служебният министър.

Българската страна е платила за ремонта на Ан-30 около 6,1 млн. лв. без ДДС. Самолетът се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата “Открито небе”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG