Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд ще разгледа искането на "Възраждане" и БСП срещу военната помощ за Украйна


Делото се образува по искане на 50 депутати от БСП и "Възраждане".
Делото се образува по искане на 50 депутати от БСП и "Възраждане".

Конституционният съд (КС) е образувал дело за военната помощ за Украйна, става ясно от съобщение на съда в понеделник. То е образувано по искането на 50 депутати от "Възраждане" и БСП да се обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна.

В средата на декември парламентът окончателно одобри споразумението между България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Впоследствие от БСП казаха, че ще сезират КС за него. Те отправиха покана към "Възраждане" да ги подкрепят със своите гласове, тъй като само тези на социалистите не са достатъчни за сезирането.

От съобщението на сайта на КС става ясно, че докладчик по делото е съдия Янаки Стоилов. Той дълги години беше депутат от БСП, а през октомври 2021 г. президентът Румен Радев го назначи за конституционен съдия.

По-рано Радев коментира по повод намеренията на БСП да оспори законността на споразумението за военна помощ, че няма законова възможност КС да бъде сезиран, след като парламентът е ратифицирал международен договор.

БСП успя да блокира решението за помощта в рамките на миналия парламент, но в 48-ото Народно събрание беше постигнато голямо мнозинство по темата. Така на 3 ноември парламентът реши България да помогне на Украйна с въоръжение и боеприпаси.

Според източници на Свободна Европа София ще дари на Киев голямо количество зенитни установки с 23 мм оръдие и боеприпаси за тях. Става въпрос за ЗУ-23-2 и модификации. Това е съветска технология за противовъздушна отбрана от 60-те години на миналия век, но варианти на установката и муниции за нея все още се произвеждат в България.

Украйна се нуждае от подобно въоръжение, за да може ефективно да противодейства на въздушните атаки на руските сили с ирански дронове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG