Връзки за достъпност

Извънредни новини

Онлайн търг с картина на Банкси стана обект на хиляди "враждебни атаки" от Русия 


Търг с произведения на Банкси (илюстративна снимка).
Търг с произведения на Банкси (илюстративна снимка).

Онлайн търг с картина на световноизвестния художник на графити Банкси стана обект на хиляди “враждебни атаки” от руски IP адреси, съобщи Гардиън, позовавайки се на организаторите от фондация Legacy of War.

Артистът обяви за продажба с онлайн наддаване 50 копия на своя творба, изобразяваща мишка, плъзгаща се по стената на кутия с надпис “чупливо”, чиято начална цена е 5000 биртански паунда всяко. Парите от търга са предназначени за подкрепа за Украйна.

Феновете на Банкси трябваше да си направя предварително онлайн регистрации за наддаването, но според фондацията този процес е бил затруднен от около 3500 “враждебни атаки” от Русия.

“В момента преглеждаме регистрациите и скоро ще уведомим успешните кандидати”, обяви благотворителната орган изация, базирана в Лондон, уточнявайки, че е получила над 1 милион заявки за участие в търга.

Гардиън цитира самия Банкси, който казва, че е избрал да си партнира с Legacy of War в събирането на дарения за Украйна, защото е видял екип на фондацията в Киев и предградията му по време на посещението си миналата година.

Как "г-н Банкси" беше в Украйна, без никой да разбере
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Средствата, събрани от търга, ще бъдат използвани за закупуване на нови линейки и помощни превозни средства, които да се използват за спасяването на хора с увреждания, възрастни хора и цивилни пострадали във войната.

“Ще изпратим генератори, газови нагреватели и захранвани със слънчева светлина лампи на общности, които са изправени пред бруталната зима без електричество”, каза главният изпълнителен директор на фондацията Джайлс Дюли, цитиран от Гардиън.

Както е известно, Банкси потвърди, че е автор на седем улични изображения в Киев, Ирпен, Бородянка и Гостомел. Едно от тях обаче впоследствие беше задигнато заедно с изолацията на фасадата, на която беше нарисувано.

Стенописът все пак беше открит в добро състояние и се пази под охрана от полицията, но кражбата му предизвика обществена дискусия в Украйна какво да се прави с произведенията на Банкси, които са рисувани върху сгради, планирани за разрушаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG