Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна отрича твърденията на Кремъл, че Русия контролира Соледар


Командирът на украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски дава инструкции в убежище в Соледар. Снимката е от 8 януари.
Командирът на украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски дава инструкции в убежище в Соледар. Снимката е от 8 януари.

Украйна отхвърли твърденията на Москва, че руските сили имат пълен контрол над източния украински град Соледар. Това стана в петък през деня, след като малко по-рано руското министерство на отбраната съобщи, че е поело контрола над града през нощта. Твърденията на двете страни не могат да бъдат независимо потвърдени.

От няколко седмици в Соледар протичат тежки боеве. Русия влага големи ресурси в битката за града, за да улесни превземането на близкия стратегически Бахмут.

По-рано през деня Украйна съобщи, че е изправена пред "високоинтензивна" руска офанзива в Соледар. "Нощта в Соледар беше гореща. Сраженията продължиха. Противникът прехвърли почти всичките си основни сили към Донецк и поддържа настъпление с висока интензивност", каза заместник-министърката на отбраната на Украйна Анна Маляр.

"Това е труден етап от войната, но ние ще спечелим тази война. Няма никакво съмнение", добави тя.

Руското министерство на отбраната съобщи, че стотици украински войници са били убити през последните три дни в тежки боеве и бомбардировки. Украински официални лица казаха, че повече от 500 цивилни са блокирани в града, включително 15 деца. Руската страна не споменава евентуални жертви сред цивилното население.

Освен по-лесен достъп до Бахмут, установяването на пълен контрол над Соледар дава възможност също да се прекъснат пътищата за снабдяване на украинските войски в югозападния град Артемовск, казаха от руското министерство на отбраната.

Твърдението на министерството идва няколко дни след като свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин, който оглавява частната руска наемническа група "Вагнер", каза, че неговите сили, които действат в координация с руските войски, са превзели града.

От Кремъл отрекоха, като казаха, че макар да има "положителна динамика в напредъка", хората трябва да изчакат "официална информация" за ситуацията.

Според говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза в четвъртък, че руска победа там или дори в близкия Бахмут може да не окаже съществено влияние върху развитието на войната.

Бахмут е почти напълно разрушен, а от от 72 000 жители в него към края на декември бяха останали едва 12 000. Те живеят в руините и се крият в мазета или жилища. Останали са предимно възрастни, бедни или хора, които са силно привързани към дома си.

В града няма ток, отопление, газ и течаща вода. Повечето хора използват печки на дърва при минусови температури. Снимки от дронове, публикувани в социалните мрежи, показаха телата на десетки руски войници в поле близо до Бахмут.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG