Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран екзекутира бивш зам.-министър на отбраната, обвинен в шпионаж за Великобритания


Алиреза Акбари
Алиреза Акбари

Бившият зам.-министър на отбраната на Иран Алиреза Акбари беше екзекутиран в Иран, след като беше признат за виновен в шпионаж в полза на Великобритания.

Смъртната присъда на 61-годишния Акбари, който имаше двойно гражданство - иранско и британско, е изпълнена чрез обесване, съобщиха държавните медии в Техеран. Не се съобщава кога точно е станало това.

Акбари беше арестуван през 2019 година и осъден за шпионаж във връзка с преговорите на Иран със западните сили за ядрената му програма, което той отричаше.

Семейството му е било помолено да отиде в затвора за "последно посещение" в сряда, а съпругата му е казала, че той е бил преместен в изолатор, съобщи BBC, като се позова на съпругата му Мириам Акбари.

Обединеното кралство призова Иран да спре екзекуцията и незабавно да го освободи. Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли каза в петък, че смъртната присъда би била "политически мотивиран акт на варварски режим, който напълно пренебрегва човешкия живот".

По-рано тази седмица Техеран публикува видеозапис на Akбари, на който се виждат признания. Иранското министерство на разузнаването каза, че той е бил "един от най-важните агенти на британската разузнавателна служба в Иран".

В сряда обаче BBC Persian излъчи аудиосъобщение от Акбари, в което той казва, че е бил измъчван и принуждаван да признае пред камера за престъпления, които не е извършил.

Той добавя, че преди няколко години е живял в чужбина, когато е бил поканен да посети Иран по молба на високопоставен ирански дипломат, участвал в ядрените преговори със световните сили.

След като пристигнал, Акбари бил обвинен, че е получил строго секретна разузнавателна информация от секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани "в замяна на парфюм и риза".

Бившият министър твърди, че е бил "разпитван и измъчван" от агенти на разузнаването "в продължение на повече от 3500 часа".

„Използвайки физически и психологически методи, те пречупиха волята ми, докараха ме до лудост и ме принудиха да правя каквото си искат. Със силата на оръжие и смъртни заплахи ме накараха да призная за неверни и корупционни твърдения", казва още Акбари в записа.

Той обвинява Иран, че иска "да отмъсти на Обединеното кралство, като ме екзекутира".

По-рано тази седмица говорител на британското Министерство на външните работи каза, че то подкрепя семейството на Акбари и многократно е повдигало въпроса за неговия случай пред иранските власти. Ведомството е поискало спешен консулски достъп, но иранското правителство не признава двойното гражданство на иранците.

Съединените щати се присъединиха към призивите към Иран да не екзекутира Акбари - американският дипломат Ведант Пател каза, че "екзекуцията му би била безсъвестна". И също коментира, че присъдата е политически мотивирана.

След екзекуцията британският премиер Риши Сунак коментира, че е ужасен от екзекуцията.

"Това беше коравосърдечен и страхлив акт, извършен от варварски режим, който не спазва човешките права на своя народ", написа той в Туитър.

Алиреза Акбари е екзекутиран на фона на вълната от протести в Иран след смъртта в полицейски участък през септември на 22-годишна иранка от кюрдски произход. Тя беше задържана от нравствената полиция, защото не носела правилно своя хиджаб. Великобритания привиква висш ирански дипломат във връзка с репресиите срещу протестиращите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG