Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самолет се разби край летище в Непал, загинаха всички 72 души на борда


Не са ясни причините за катастрофата, времето е било ясно
Не са ясни причините за катастрофата, времето е било ясно

Пътнически самолет на Yeti Airlines, изпълнявал полет от столицата на Непал Катманду до туристическия град Покхара, се е разбил малко преди да кацне на новото местно летище.

"Всички 72 души на борда са загинали - 68 пътници и четирима членове на екипажа", каза представител на непалския въздушен превозвач, след като по-рано имаше съобщения за по-малко жертви и надежди за оцелели. Някои от хората са били откарани живи в болница, но са починали.

Инцидентът е станал в дефилето на река Сети, само на километър и половина от летището. Това е най-смъртоносната самолетна катастрофа в Непал от три десетилетия.

Причините за трагедията се изясняват и засега е ясно, че това не са метеорологичните условия, които са били добри.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват самолет, който лети ниско над населен район, преди да се наклони рязко.

Местната жителка Дивия Дакал разказа пред BBC, че се е втурнала към мястото на катастрофата, след като е видяла самолета да пада малко след 11,00 часа местно време.

„Когато стигнах, вече беше претъпкано от хора. Издигаше се огромен дим от пламъците на самолета. Хеликоптери дойдоха веднага, за да гасят“, каза тя.

Според жената пилотът е направил всичко възможно машината да не се разбие в населен район.
„Има малко пространство точно до река Сети и самолетът се удари в земята точно там“, допълни тя.

Пътниците на борда са били 53 непалци и 15 чужденци - петима индийци, четирима руснаци, двама южнокорейци и по един австралиец, аржентинец, ирландец и французин.

Спасителните екипи на мястото на катастрофата спряха работа с падането на нощта и ще продължат отново по светло. В акцията участват стотици непалски войници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG