Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изправени сме пред разпадането на света". От Давос Олена Зеленска призова за подкрепа за Украйна


Олена Зеленска говори на Световния икономически форум
Олена Зеленска говори на Световния икономически форум

Първата дама на Украйна Олена Зеленска се обърна към политическите и бизнес лидери на Световния икономически форум в Давос с призив за подкрепа на фона на продължаващата почти една година война, която Русия води.

Европейската комисия отпусна първия транш в размер на 3 млрд. евро от общата сума от 18 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна, съобщи председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в речта си на годишната среща в швейцарския курортен град.

Съветът на Европейския съюз одобри законодателен пакет от помощи за Украйна на стойност 18 милиарда евро още през декември. Благодарение на новата формула, Киев ще има осигурена подкрепа за цялата 2023 година.

Очаква се в сряда украинският президент Володимир Зеленски да направи обръщение към форума в сряда.

От трибуната в Давос съпругата му каза:

"Изправени сме пред разпадането на света, какъвто го познаваме".

Тя добави, че руският президент Владимир Путин заплашва да премине отвъд границите на Украйна.

Зеленска каза още, че непредизвиканото нахлуване на Русия е "травмирало" семействата в цялата страна и призова присъстващите да си представят войната през "очите на хората, чийто живот е бил превърнат в хаос".

"Представете си родителите, които плачат в интензивното отделение, докато лекарите се борят за живота на раненото им дете, или фермера, който не може да се върне да обработва земята си заради опасността от мини", допълни съпругата на Зеленски.

Тя отбеляза, че украинците "не могат да си вземат почивен ден от войната" и че са принудени да рискуват живота си всеки ден, но вярва, че светът ще се обедини в името на мира.

Зеленска се обърна към делегатите на форума с думите, че всички са наистина влиятелни, но "не всички от вас използват това влияние или понякога го използват по начин, който разделя още повече".

В Давос присъстваха повече от друг път украински официални лица, включително първият вицепремиер Юлия Свириденко.

На свой ред Урсула фон дер Лайен каза в обръщението си пред форума, че няма да има "безнаказаност за руските "престъпления".

Олена Зеленска и Урсула Фон Дер Лайен разговаряха по време на форума
Олена Зеленска и Урсула Фон Дер Лайен разговаряха по време на форума

"Ние ще сме до нашите украински приятели толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта тя.

Лайен отбеляза, че са въведени най-строгите санкции досега, които "оставят руската икономика изправена пред десетилетие на регресия, а нейната индустрия е лишена от модерни и критични технологии".

По думите ѝ Европа е била "уязвим за пазарните манипулации на Путин преди една година" поради дългогодишната си зависимост от руските изкопаеми горива. Но благодарение на усилията на ЕС е намалила зависимостта си от руския тръбопроводен газ с 80% и е намалила цените чрез ефективно намаляване на потреблението му.

Министър-председателката на Финландия Сана Марин каза, че се надява Западът да се е научил как да се справя с Русия и че ако Украйна беше членка на НАТО, сега там нямаше да има война. Тя допълни, че това е причината Финландия и Швеция да изявят желание да се присъединят към военния съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG