Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хеликоптер се разби до детска градина в Украйна. Загинаха 17 души, сред които вътрешният министър


Спасителни екипи разчистват останките от хеликоптера след катастрофата
Спасителни екипи разчистват останките от хеликоптера след катастрофата

Хеликоптер Super Puma на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна се разби между детска градина и жилищен блок в град Бровари, Киевска област.

По последни официални данни са загинали 17 души. Първоначално се съобщаваше за 18. Девет от жертвите са били във вертолета, включително вътрешният министър Денис Монастирски, първият му заместник Евгений Енин и секретарят на МВР Юрий Лубкович, съобщи ръководителят на Националната полиция на Украйна (НПУ) Игор Клименко.

Заместник-началникът на канцеларията на президента на Украйна Кирило Тимошенко каза, че ръководството на ведомството е летяло в командировка „до една от горещите точки“.

Денис Монастирски (вторият вляво)
Денис Монастирски (вторият вляво)

Сред жертвите има и три деца. 25 души, включително 11 деца, са ранени и откарани в болница.

Засега причините за катастрофата не са ясни. Властите съобщиха, че е започнало разследване. Засега те работят по три предварителни версии: нарушение на правилата за полети, техническа неизправност на хеликоптера и умишлени действия за унищожаване на превозното средство.

Според очевидци обаче хеликоптерът е летял много ниско, ударил се е в покрива на детската градина и една част от него е паднала на нейната територия. По-голямата част от машината се е разбила наблизо - до входа на 14-етажна жилищна сграда. В резултат на това е избухнал пожар, който е обхванал 500 кв. м.

Ръководителят на Киевската областна военна администрация Алексий Кулеба уточни, че децата и служителите на детската градина са евакуирани, а всички служби за спешна помощ работят на място.

Първи кадри от мястото на катастрофата на хеликоптера публикува Телеграм каналът Труха-Украина.

„Просто е ужасно, всичко наоколо е покрито с дим и гори, чуват се писъци“, пише каналът Real Kiev.

"Болката е неописуема. Моите съболезнования на всички семейства и приятели на загиналите! Денис, Евген, Юри, екипът на МВнР... истински патриоти на Украйна. Нека всички онези, чийто живот беше отнет тази черна сутрин, почиват в мир!", написа украинският президент Володимир Зеленски във Фейсбук.

Той добави, че е инструктирал Службата за сигурност на Украйна, в сътрудничество с Националната полиция и други оторизирани органи, да установи всички обстоятелства около катастрофата.

Инцидентът се случва в момент, когато руските сили продължават да съсредоточават усилия върху Бахмут и Соледар в източния район на Донецк и докато Киев отново призова западните си съюзници да ускорят одобрението за доставка на модерни тежки оръжия, включително танкове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG