Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свобода на социалните мрежи". Блокирани във Фейсбук протестираха пред сградата на TELUS


Протест срещу цензурата във Фейсбук пред сградата на TELUS International Bulgaria в София
Протест срещу цензурата във Фейсбук пред сградата на TELUS International Bulgaria в София

Десетки хора протестираха в сряда пред централата на компанията TELUS International Bulgaria в София.

Протестът беше организиран от гражданското сдружение БОЕЦ и на него присъстваха хора, които смятат, че са несправедливо цензурирани в социалната мрежа и обвиняват за това компанията TELUS. Те символично блокираха един от входовете към сградата, където са офисите на компанията, като го заградиха с лента.

Потърпевшите говорят за "цензура" и за "зависимост от Кремъл" в аутсорсинг компанията. От фирмата казват, че те не могат да блокират профили и препращат въпроса към Мета.

Проф. Евгений Дайнов (вляво) и Атанас Шарков (вдясно) на протеста против цензурата във Фейсбук
Проф. Евгений Дайнов (вляво) и Атанас Шарков (вдясно) на протеста против цензурата във Фейсбук

Сред протестиращите има хора, които не вярват на това твърдение на TELUS.

"Аз не лъжа, а те. Затова мен ме няма във Фейсбук", каза политологът проф. Евгений Дайнов, чийто профил във Фейсбук е със забрана за публикуване.

Предприемачът и активист Атанас Шарков също е сред протестиращите. Случвало му се няколко пъти през последните месеци да бъде блокиран в социалната мрежа. Той каза, че не е получил нито едно основание за това и опитите му да получи повече информация са завършили с неуспех.

Той каза, че участва в протеста, защото иска да има повече прозрачност в това как точно се извършва модерацията в социалната мрежа.

"Аз не съм сигурен къде е проблемът. Просто системата е изцяло непрозрачна и е крайно време европейските и българските институции да предприемат някакви мерки за подобряване на прозрачността".

Председателят на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев смята, че този проблем не е от сега, но след започването на войната в Украйна положението е ескалирало.

Председател на Сдружение БОЕЦ Георги Георгиев говори пред събралите се хора на протеста срещу цензурата във Фейсбук
Председател на Сдружение БОЕЦ Георги Георгиев говори пред събралите се хора на протеста срещу цензурата във Фейсбук

Протестиращите смятат, че са блокирани и изтривани по-често профили, които публикуват в подкрепа на Украйна и срещу Русия и руската военна агресия.

Участниците в демонстрацията носеха отпечатани публикациите, заради които са били блокирани в социалната мрежа. Те ги залепиха на входа на TELUS заедно със знака Z, който стана символ на руската военна агресия срещу Украйна.

В края на протеста на фона на скандирания "Тук не е Москва" Георги Георгиев изрисува със спрей знака Z на тротоара пред сградата.

"Очакваме свобода на социалните мрежи", каза той.

Протестиращите очакват действия от страна на компанията собственик на Фейсбук.

Входът на TELUS International, който беше облепен с отпечатани постове, заради които присъстващите са със забрани за публикуване
Входът на TELUS International, който беше облепен с отпечатани постове, заради които присъстващите са със забрани за публикуване

Блокирането на профили в социалната мрежа Фейсбук придоби по-големи размери по време на пандемията от коронавирус. Блокираните най-често са хора, които имат голям брой последователи в социалната мрежа.

Партньорството за България между социалната мрежа, собственост на Мета, и българския офис на компанията за изнесени услуги TELUS беше огласено през 2019 г.

TELUS обаче казва, че предоставяните от нея услуги се извършват спрямо стандартите и политиките на клиентите. Те препращат въпросите за начините на модерация във Фейсбук към Мета, която притежава и Инстаграм, и отричат обвиненията в цензура.

"Ние нямаме дори техническа възможност да правим нещо такова (да трием профили - б.а.)", казва в интервю за "Капитал" Кристина Иванова, вицепрезидент "Операции" в българския клон на TELUS International.

Ден преди протеста в позиция, публикувана във Фейсбук, от аутсорсинг компанията заявиха, че работните практики "биват структурирани много внимателно, за да гарантираме, че екипите ни не могат умишлено или неволно да налагат свои мнения и пристрастия при изпълнение на служебните си задължения".

Социалната мрежа Фейсбук не е публична институция и абонатите ѝ предварително се съгласяват с нейните правила за ползване. Ръководителят на отдел "Обществени политики" за Централна и Източна Европа в "Мета" Якоб Туровски каза пред "Капитал", че модерацията е винаги е комбинация от служителите, изкуствен интелект и машинно обучени инструменти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG