Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълен абсурд." Комисия в парламента не прие проекти на ДПС и БВ за улесняване на сечи и строежи в горите


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Комисията по земеделието в парламента не прие спорни предложения за законови промени на ДПС и "Български възход" (БВ), които предвиждаха улесняване на сечите и строителството в горите, съобщи "Дневник". Част от предложенията бяха отхвърлени от депутатите, друга част бяха оттеглени от вносителите.

Единственият от спорните текстове, който беше приет, предвижда възможност за отсичане на дървета без разрешително и без те да са маркирани. Предложението обаче беше изменено, така че когато това се налага при природни бедствия или при риск за хората, да е възможно след решение на служители на държавни предприятия, собственици на горска територия или хора, които я управляват, служители на МВР, областен управител, човек, стопанисващ инфраструктурен обект.

Предстои разглеждането на законопроекта в пленарната зала.

В началото на седмицата две партии предложиха промени в Закона за горите, които предизвикаха остри критики от природозащитници. Предложенията бяха внесени между първо и второ гласуване на промените в Закона за горите в парламента.

ДПС предложи законови промени, които биха разрешили сеч в горите без задължително издаване на разрешително и маркиране на дърветата, предвидени за отсичане. “Български възход” предложи разрешаване на строителство в горски територии, без да се премине задължителната сега процедура за промяна на статута на територията.

Коалицията от природозащитни организации “За да остане природа в България” предупреди, че ако се приемат тези промени, това “ ще нанесе тежък удар върху системата на горите”.

“Спешно и на тъмно се готвят промени, които биха разрешили строителство за негорски цели в горите (например ски писти и влекове), без да се променя статута на горската територия, биха ощетили горските предприятия и стопаните на гори, биха довели до повече незаконни сечи”, написа организацията в позиция.

Законопроектът на ДПС беше предложен от Ализан Яхова, Петър Чобанов, Ирмен Мехмедова и Павлин Кръстев. Той предвиждаше възможност за сеч в горите без задължително издаване на разрешително и маркиране на дърветата, предвидени за отсичане. Проектът предвижда това да е възможно при "изключителни случаи" - заплаха за живота на хората, заплаха за инфраструктурни обекти, но и в имоти с право на строеж, както и за увредени дървета.

Според природозащитниците това би довело до “множество незаконни сечи”.

При разглеждането на прокета в Комисията по земеделието, храните и горите в сряда депутатите приеха редакционни промени в предложения текст. Сега той предвижда възможност за сеч на немаркирани дървета при по-малък брой "изключителни случаи" и след разрешение от служители на държавни предприятия, собственици на горска територия или хора, които я управляват, служители на МВР, областен управител, човек, стопанисващ инфраструктурен обект.

ДПС оттегли другите си предложения, които предизвикаха критики.

Законопроектът на “Български възход” беше внесен от депутатите Лилия Недева и Александър Николов. Той предвиждаше отпадане на изискването за промяна на предназначение на горските територии за изграждане на ски писти, както и възможност за строеж на лифтове и влекове в гори, без да е нужна промяна на предназначението на териториите.

Коалицията от природозащитни организации “За да остане природа в България” сравни това предложение с т.нар. поправка “Витоша ски” от 2011 г. Тя беше предложена от първото правителство на ГЕРБ и предвиждаше възможност за строеж на нови ски писти, влекове и лифтове, без да се изисква промяна на предназначението на земята. Смяташе се, че поправката облагодетелства частни дружества, които стопанисват ски съоръжения във Витоша и Пирин. Накрая промените бяха отменени след протести.

Предложенията на “Български възход” в крайна сметка бяха отхвърлени от комисията.

Един от депутатите, които критикуваха предложенията при обсъждането в комисията, беше Александър Дунчев от "Продължаваме промяната". Той определи предложенията и дебатите около тях като "пълен абсурд".

До решенията се стигна след реакция на природозащитници. Няколко организации изпратиха становища до депутатите срещу промените. Техни представители бяха на заседанието на земеделската комисия, за да защитят позициите си срещу предложенията.

Председстелят на земеделската комисия Росен Костурков съобщи, че са получени стотици писма от граждани срещу готвените промени.

Гората не е гора
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG