Връзки за достъпност

Извънредни новини

Момиче, което гори. Алиша Кийс между музиката и каузите


През последните години Алиша Кийс често се появява публично без грим в знак на несъгласие с очакванията, че една жена не може да е красива без него.
През последните години Алиша Кийс често се появява публично без грим в знак на несъгласие с очакванията, че една жена не може да е красива без него.

От беден квартал на Ню Йорк тя се издига до световната сцена с енергия и трудолюбие. Днес тя е многократно награждаван музикант и посланик на редица хуманитарни каузи. На своя 42-и рожден ден Алиша Кийс е човек на деня на Свободна Европа.

Световната слава на Алиша Кийс идва в началото на 2000-те с неповторимата ѝ соул и R&B музика. Постепенно певицата, която в сряда навърши 42 годнии, започва да използва гласа си за редица каузи като борбата със СПИН в бедни държави, расизма, неравнопоставеността между половете.

Алиша Кийс е сценичният псевдоним на Алиша Оджело Кук, родена на 25 януари 1981 г. и израстнала в беден нюйоркски квартал във времена на гангстери, наркодилъри и проституция. Често облича момчешки дрехи, за да се чувства по-безопасно на улицата.

Отгледана е от майка си Терия Джоузеф, която работи на три места, за да издържа Алиша. По-късно Кийс казва, че до голяма степен наследява енергията си именно от нея.

"Винаги съм била трудолюбива", казва тя пред Гардиън.

Певицата започва да свири на пиано едва на 7-годишна възраст, като първоначално изпълнява предимно класическа музика и джаз. Започва да композира, когато е на 14, а две години по-късно завършва Професионалното училище за изпълнителски изкуства в Манхатън като първенец на випуска.

След това е приета в Колумбийския университет с пълна стипендия, но се отказва още в началото, за да се отдаде на музикалната си кариера. И успехите не закъсняват - през 1998 г. подписва договор със звукозаписната компания Аrista Records, а три години по-късно излиза дебютният ѝ албум "Songs in A Minor".

Песента "Fallin" се превръща в абсолютен хит, а албумът печели пет награди "Грами". Продадени са над 10 милиона копия по целия свят.

През 2005 г. Кийс печели още четири награди "Грами", а през 2007 г. издава друг албум - "As I Am". Той включва друг неин хитов и награждаван сингъл - "No One". Година след това песента "Superwoman" носи на Кийс още една "Грами" за най-добро женско R&B изпълнение. Музиката на Кийс е повлияна предимно от ранни соул изпълнители като Марвин Гей и Стиви Уондър.

Тя е участвала и като актриса в няколко филма. През 2011 г. режисира лентата "Five", посветена на жените, страдащи от рак на гърдата.

За нея участието в проекти, свързани с хуманитарни каузи, е нещо обичайно. Тя е посланик на благотворителната организация Keep A Child Alive, която осигурява подкрепа на семейства с ХИВ и СПИН в Африка.

Кийс е носителка на наградата за Посланик на съвестта от Амнести Интернешънъл заедно с канадски активисти за борбата им за правата на коренното население. Тя е участвала и в кампании и акции против расизма и в подкрепа на равноправието на половете.

"Не осъзнавах, че съм тази дума - "феминистка". Казвайки това, аз съм много горда, че съм феминистка", казва тя за Гардиън.

Една от най-популярните ѝ песни е Girl on Fire (Момиче, което гори).

"Когато чуя тези момичета да пеят Girl on Fire с пълно гърло, да крещят на глас, това ме кара да плача", казва още тя. "Написах тази песен за мен, за приятелка и за майка ми. Всички минавахме през нещо. [...] Винаги е същото с всичко, което пиша. То идва от едно лично място."

През 2016 г. тя започва да се появява на червения килим, на кориците на албумите си и на фотосесии без грим като жест на несъгласие със стандартите за красота, които смята, че са ѝ наложени, пише британското издание. Това първоначално предизвиква реакции в медиите.

"Но откъде се появиха тези идеи, че трябва да изглеждаш по определен начин, за да те смятат за красива?", казва тя.

Кийс е омъжена за изпълнителя Касим Дейн от 2010 г., с когото имат двама синове.

XS
SM
MD
LG