Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски призова за нови ракети и бърза доставка на обещаните танкове


Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова за бърза доставка на обещаните от САЩ и Германия танкове и поиска нова доставка на ракети с голям обсег и военни самолети. Това стана във вечерното му видеообръщение в сряда.

Часове по-рано Вашингтон и Берлин обявиха плановете си да изпратят десетки модерни бойни танкове на Украйна. Решението им дойде след интензивни вътрешнополитически дебати и натиск от страна на съюзниците от НАТО да отговорят на призивите на Киев за до 300 танка, които да помогнат на Украйна да отблъсне руската агресия.

Зеленски приветства решението за танковете като решаващо за надеждите на Киев за победа, като подчерта също, че "скоростта и обемът сега са ключови".

"Трябва да отворим и доставките на ракети с далечен обсег на действие за Украйна. Това е важно - трябва да разширим сътрудничеството си и в областта на артилерията, трябва да влезем в доставка на самолети за Украйна. И това е една мечта. И това е задачата", каза Зеленски.

Той добави още, че по-рано през деня е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Решението на САЩ и Германия да изпратят танкове идва, след като по-рано този месец Великобритания съобщи, че ще изпрати 14 от своите танкове "Чалънджър 2", като за реализацията на всички тях може да са необходими месеци обучение и друга подготовка.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Вашингтон ще изпрати 31 от своите високотехнологични танкове "Ейбрамс", като по негови думи това не представлява нападателна заплаха за Русия. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза, че доставката може да отнеме месеци.

По-рано в сряда германският канцлер Олаф Шолц каза, че Берлин ще предостави 14 танка "Леопард 2" и ще разреши на трети страни да реекспортират собствените си произведени в Германия "Леопарди".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че политическите решения на Запада, включително изпращането на танковете, създават "много много напрегната" ситуация в областта на сигурността в Европа и за света като цяло.

Доставките се обсъждат на фона на опасенията за предстояща пролетна офанзива на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG